НЕ Е ТРУДНО ДА СИ НАПРАВИМ ТОРТА С ФОНДАН


Хмммм! Как да започна? Искам да се похваля с тортата, която си е наистина предизвикателство, особено ако сте като мен - нямате търпение да видите резултата и не отдавате достатъчно значение на дребните детайли. То така съм през целия си живот. Дребните детайли ги пренебрегвам, но пък си поставям големи цели и покорявам непрекъснато върхове.
Предполагам разбрахте, че тази публикация е по-специална. Тя е лично за мен. Да! Имам юбилей и то не какъв да е, а 50-ти! В такъв момент човек неизбежно си прави равносметка. А моята е:
  • достигане на средно ниво в спорта - с много труд
  • достигане на средно ниво в модата - с много труд
  • достигане на средно ниво в гастрономията - визирам работата си в немски ресторант - с много труд
  • създаване на невероятно семейство - с огромно удоволствие
  • създаване на Ухае на... - много труд и огромно удоволствие
Ами това е - един живот с 5, но много важни съставки! Хареса ли ви? На мен - ДА!
Всяка една от тези 50 години си заслужаваше и всеки един човек присъствал в тях - също! 
БЛАГОДАРЯ!
Нека се насладим сега на невероятната възможност да си направим удоволствието с една Коледна торта (все пак съм родена на Никулден)! Тортата направих преди 20 дни по време на поредното предизвикателство за мен - курс за декорация на торти в Германия! 
Не, няма да ставам сладкарка - това беше още едно покоряване на върхове! Доказах на себе си, че и това мога!







НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

1 блат за торта /аз направих Сахер, защото обичам шоколад/, но може да бъде и Виенска торта или пък да се използва тесто за пясъчен кекс, но в никакъв случай пандишпан - много е мек и пухкав.
ганаш за една торта от 200 гр. шоколад и 300 мл. течна сметана
1 опаковка 300 гр. Маршмалоу
3 пак. пудра захар от 250 гр.
сладкарски бои различни цветове
форми и приспособления за изрязване на фигури и цветя по Ваш избор
палмово масло
  • Готовия и съвсем пресен блат изрязвате с помощта на остър нож или конец на два или три отделни блата. Аз направих само два.



  • Ганашът приготвям от предишния ден като загрявам сметаната на котлона. Свалям от котлона и добавям натрошения шоколад. Разбърквам докато се разтопи шоколадът и охлаждам. Оставям ганаша за цяла нощ в хладилника. На другия ден изваждам от хладилника и разбивам с миксер, но за кратко. Колкото повече разбивате, толкова повече се сгъстява и става трудно намазването на тортата. Ако случайно се сгъсти, за кратко слагате в микровълновата и отново за кратко разбивате с миксер. Намазвам блатовете на тортата и цялата торта отгоре и от страни. Изглаждам ръбовете с навлажнен нож.
  • Слагам тортата в хладилник да се стяга.



  • В голяма купа загрявам маршмелоу в микровълновата, но само за 2 - 3 минути или докато се поразтопи. Започвам да разбивам с миксера и с накрайниците за тесто, като непрекъснато добавям от пресятата пудра захар. Не пренебрегвайте пресяването.



  • Разбиването с миксер и добавянето на захар може и да продължи до 30 минути. Ако загрее миксерът преминете на месене на ръка. Миксерите имат защита и спират да работят, а някои /като моя/ просто не продължават повече.



  • През цялото време добавяте пудра захар, но задължително пресята.



  • Поръсвате плота за работа също с пудра захар и продължавате още 10 минути месенето на фондана или докато спре да залепва за ръцете.



  • Когато преценя, че фондана е достатъчно премесен, намазвам плота за работа и ръцете си с палмово масло, за да не залепва фондана. С помощта на точилката разточвам кора с размер по-голям от диаметъра на тортата плюс стените й.



  • Много внимателно и без да забивам нокти в така разточения капак, покривам тортата.



  • С ръце притискам внимателно капака към тортата и излишното количество изрязвам с помощта на резец за пици или остър нож.



  • От излишните краище приготвям фигурките, които оцветявам в рзлични цветове със сладкарските бои.
  • С помощта на формите се изрязват цветя, листа и фигурки, с които се украсява тортата, но това е по Ваш избор.



Аз избрах тази коледна звезда, защото това е цветето което получавам винаги, вече 50 години за рождения си ден, който е на Никулден, периодът на коледната звезда. А пък върху бялата торта, много добре си паснаха зеленето и червеното - цветовете на България.

За тези от Вас, които нямат идеи за декорация могат да погледнат какво направиха другите участнички в курса! Все много добри творби!
Това е тортата на жената до мен! Семпла, покрита с останалия фондан и украсена със сини рози и бели перли.


Тортата на забавната дама от другата страна на масата! Свежа, детска и коледна! Човечето й отне доста време, а елхата направи с върха на ножицата.


Тук цялата торта е една роза. От останалия фондан са белите листа, странично на тортата, а от оцветен фондан са малките розички в средата. Нежно!


Ето това си беше играчка. Дамата /също моя възраст/ си поигра доста. Всяка една фигура трябваше да се слага в хладилник, а после да се залепва с една смес от прах за зъбни протези, размесен с малко вода. Този вид лепило не вреди на човешкия и най-вече детски организъм.  Тортата беше в бяло и светло синьо! Подходяща за Новогодишната нощ!


Ето тази торта направи един млад татко. Красива и момчешка, нали?! 


В тази торта за Великден, зайчето беше доста играчка и самото оцветяване на капака, защото с боята падна голямо месене, за да се получи този ярък зелен цвят. Препоръчва се всичко да се подготви от по-рано или един ден, преди да се сглобява тортата. Нужно е само леко да се загрее фондана в микровълновата, за да омекне отново и да стане лесен за работа. А има цветове, които стават по-наситени, след като престоят.


Може да се струва на професионалистите, непрофесионално да се прави торта с фондан от маршмелоу, но аз намирам тази техника за лесна, достъпна и по-евтина. Заслужава си да опитате, а ако нещо съм пропуснала, просто ползвайте формата за връзка с мен!


Ако сте останали доволни от рецептата и искате да я споделите с Вашите приятели, използвайте бутоните след публикацията за споделяне във Вашите любими социални групи!


Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!





0