ЕДНА ШОКОЛАДОВА МЕЧТА С МАЛИНИ ИЛИ НОВОГОДИШНА ТОРТА


Поредната порция адреналин по време на приготвянето на тази невероятно красива и ароматна торта. Адреналин, защото не съм сладкарка и всяко едно такова постижение ме кара да се чувствам на "седмото небе" и бързам да споделя и с Вас тези чувства. Споделяйки с Вас знам, че ще бъда полезна на още някой, който като мен е скаран със сладкарството, но пък иска сам да изработи Новогодишната или Празничната торта.
Лесно е! Само спазвайте рецептата и ще сте горди от резултата!
А сега да се захващаме за работа, защото Новата 2016 година чука на вратата ни!
Весело посрещане на Новата година пожелавам на всички верни читатели на Ухае на...
Обичайте се!






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ФОРМА С РАЗМЕР 24 СМ:

За виенския блат:

 3 яйца
3 с. л. топла вода
125 гр. захар
1 пак. ванилия със захар
125 гр. брашно
1 ч. л. бакпулвер
30 гр. масло

За крема:

400 мл. прясно мляко
1/2 пак. ванилов пудинг на прах /този който е за 500 мл. течност/
3 с. л. захар
200 гр. масло със стайна температура
1 с. л. пудра захар
1 пак. ванилия със захар
300 гр. замразени малини

За декорацията:

400 гр. черен шоколад или кувертюр
200 мл. течна сметана
пудра захар за поръсване


  • Първото нещо е да си приготвя формата за торта, като върху дъното постилам хартия за печене и тогава захващам със стените на формата. Не мажа с мазнина.
  • Включвам фурната да загрее до 175 градуса.



  • Разтопявам маслото на микровълновата.



  • Пресявам брашното с бакпулвера. Пресяването на брашното е важно за въздушността на блата. Ако искате тъмен виенски блат - добавете 1 с. л. какао при пресяването.



  • Разбивам трите яйца и 3-те лъжици вода до пяна.



  • На тънка струйка добавям захарта и разбивам минимум 5 минути, а тези които имат кухненски роботи, спокойно оставят и 10 минути да се разбиват. Колкото повече - по-добре.



  • Трябва да се получи почти бял и пухкав крем.



  • Добавям бавно брашното и разбивам, но само за кратко.



  • Добавям на тънка струйка леко поизстиналото, но течно масло. Кратко разбивам.




  • Изсипвам тестото във формата за торта и слагам в горещата до 175 градуса фурна.
  • Печенето продължава между 25 и 30 минути. Проверявам с клечка. При пробождане клечката трябва да излезе суха.
  • Изваждам от фурната и леко охлаждам. Внимателно с върха на ножа отлепям от стените на формата, отделям стените, отделям внимателно хартията и оставям блата върху решетка да изстине.




  • За пудинга е нужно прахчето да разтворя с 3 с.л. прясно мляко.



  • В останалото количество прясно мляко добавям захарта и слагам на котлона да заври.



  • Когато млякото заври добавям на тънка струйка пудинговата смес и много бързо разбивам с тел. Изключвам котлона и оставям пудинга на котлона за около 1 мин. като непрекъснато разбърквам, за да не залепне за дъното на тенджерката и да остане гладък, но не много гъст крем.



  • Готовия крем пресипвам в купа.



  • Покривам със стреч фолио и оставям на студено да се охлади.



  • С помощта на остър нож, а после на конец отрязвам блата на две половини. 



  • Използвам конец за разполовяването на блата, защото така винаги са равно отрязани.



  • Изваждам малините от фризера да се размразят на стайна температура.



  • Маслото също трябва да е със стайна температура, за да го разбия лесно с миксер и с 1 с. л. пудра захар на пухкав крем.



  • Към масления крем бавно и лъжица по лъжица добавям изстиналия пудинг.



  • Разбивам много добре с миксер до получаването на гладък крем.



  • Около първия блат слагам обръч за торта. Ако нямате специален - използвайте измитите стени от формата за торта.



  • Намазвам с половината от маслено-пудинговия крем.



  • Подреждам размразените малини, като съм отделила 1/3 от тях за декорация.



  • Намазвам с останалото количество от маслено-пудинговия крем.



  • Покривам с втория блат и леко притискам с ръце. 
  • Оставям на студено за минимум два часа да стегне кремът.



  • Разтопявам 100 гр. от шоколада за да приготвя рулцата за декорацията.
  • В последно време използвам тенджера със студена вода, върху която слагам голяма стъклена купа така, че дъното й да не се опира във водата. Начупвам шоколада в купата, включвам котлона на максимална мощност. Щом водата заври отделям тенджерата от котлона и изчаквам още около минута, докато напълно се разтопи шоколадът. Помагам му с разбъркване.



  • Този начин на разтопяване е винаги сполучлив. Опитайте.



  • Върху хартия за печене и с помощта на силиконовата лопатка намазвам няколко ленти от шоколада с ширина, ширината на лопатката.



  • Оставям тези ленти на една страна да стегнат.



  • Когато се стегнат лентите, те променят цвета си и леко се втвърдяват, но не съвсем, за да не се чупят.
  • С помощта на метална лопатка, която е под наклон 45 градуса, избутвам шоколада и така получавам рулцата за декорация.

  • Съхраних готовите рулца в хладилника, докато стане готова тортата за декориране.





  •  Отделих обръча за торта, като първо отлепих тортата от него с върха на ножа.



  • Измерих обиколката на тортата - 75 см.



  • Височината също ми е нужна - 5 см.



  • По описания по-горе начин и в същата стъклена купа разтопих останалото количество шоколад.






  • Върху сантиметъра постлах стреч фолио с дължина по-голяма от 75 см. и с помощта на силиконовата лопатка намазах една шоколадова лента с дължина 75 см. и ширина около 6 см. /малко повече от височината на тортата/.



  • Оставих лентата също да се стегне до промяна на цвета, но така че да е гъвкава, за да не се чупи, ако е съвсем стегната.





  •  От количеството останал от лентата шоколад и сметаната приготвям крем.
  • Слагам сметаната да заври и добавям шоколада към нея. Разбърквам и оставям във фризера за около половин час да стегне. 
  • Стегналия крем разбивам с миксера за кратко.




  • С този крем намазвам тортата отгоре и странично. Не е нужно да се заглажда.



  • Пренасям тортата върху подноса за сервиране.



  • Аз пренесох шоколадовата лента сама до тортата, но Вие помолете някой да Ви помогне. С лентата облепяме странично тортата, като стреч фолиото остава от външната страна.



  • Отлепяме внимателно стреч фолиото. Получава се много ефектно украсена странично торта.



  • Декорирам тортата с отделените малини и шоколадови рулца.



  • Поръсвам с пудра захар.



Много красива! Аромат на шоколад и малини!


Ефектна празнична торта!



Ако сте останали доволни от рецептата и искате да я споделите с Вашите приятели, използвайте бутоните след публикацията за споделяне във Вашите любими социални групи!







Коментари