НАЙ-ВКУСНИТЕ БЪЛГАРСКИ МЕДЕНКИ


Защо ли и аз като всички тази година се хвърлих да приготвям толкова сложни и трудоемки "вносни" меденки? Защото са красиви и модерни.
Но се замислих върху това, нямаме ли си български рецепти за тези вкусни бабини сладки?! Отворих старите кулинарни книги и се оказа, че имаме достатъчно рецепти. 
Но пък за мой късмет точно в този момент една чаровна блогърка - Люси от Lussi`s World of Artcraft публикува невероятни снимки и рецептата  на меденките от тетрадката на нейната майка.
Гледах, мигах и се облизвах. Снимките бяха като истински и ми се искаше веднага да си взема от тези красиви, мекички и с пълнеж меденки. Не устоях. Веднага ги приготвих.
Много ти благодаря Люси! 
Меденките на твоята майка са толкова вкусни, че Динко каза да ги скрия и да не черпя никой с тях!  






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

600 гр. брашно 
6 с. л. мед - да не е захаросан
1 ч. ч. (200 мл.) пудра захар
2 ч. л. равни канела
1 ч. л. сода 
1 с. л. оцет
2 яйца
125 гр. масло със стайна температура

За пълнежа:


1 ч. ч. прясно мляко
125 гр. масло
1 ч. ч. смлени орехови ядки (аз използвах бадеми )
2 с. л. бадемов ликьор

шоколад за декориране



Повярвайте ми! Тези меденки са много вкусни! 


  • В голяма купа пресях брашното, пудрата захар и канелата.
  • Направих кладенче и вътре чукнах двете яйца, добавих меда и разтворената в оцета сода.



  • Добавих и нарязаното на кубчета меко масло.



  • Когато правя тесто с наличието на много масло, предпочитам да бъркам продуктите и меся изцяло на ръка, но Вие можете да ползвате миксер с накрайници за тесто.
  • Аз работя на ръка, защото така усещам равномерното разпределяне на маслото и гладкостта на тестото.
  • Готовото тесто е гладко, меко и много приятно за работа. Поради маслото в него не лепи и по ръцете.



  • Късам малки парченца от тестото, оформям на топченца и подреждам в тава, покрита с хартия за печене.
  • Колкото по-малки топчета правите, толкова повече меденки ще имате, но на всяка цена ги подреждайте с разстояние около 2 см. по между им.
  • Много нежно и леко притискам с пръст всяко топче.



  • Загрявам фурната до 175 градуса.
  • Печенето на моите меденки продължи точно 10 минути, но на осмата минута започнах да проверявам готовността им. Притискам нежно меденката с показалец, ако показалецът потъва - не са готови, но ако показалецът усети съпротивление и не потъва - готови са!



  • Веднага издълбавам меденките, с помощта на лъжичка за кафе, но внимавайте защото са горещи. Ако изстинат започват да се чупят. 



  • Трохите от меденките събирам в купа. Те са нужни за плънката.



  • Смилам ядките в блендер и добавям към трохите.



  • Заливам трохите с прясното мляко, добавям ликьора и маслото.



  • Омесвам всичко както се омесва кайма.



  • Запълних кухините на всички изстинали меденки с пълнеж, като се стараех да разпределя цялто количество равномерно.



  • С помощта на нож леко размазах и тогава слепих меденките две по две.



  • Моите меденки бяха малко по-големи на размер и аз получих 30 бр. Бях изпекла 60 топчета.



  • Разтопих шоколадът, с който разполагах у дома. В последно време използвам голяма стъклена купа за разтопяването, която слагам в тенджера с вода, но така че водата да не опира в дъното на купата. 
  • Слагам тенджерата на котлона и включвам на максимална мощност. От време на време разбърквам шоколада, а когато водата заври отделям от котлона и продължавам да бъркам докато шоколадът стане течен.



  • Потапям всяка меденка в течния шоколад.



  • Декорираните меденки подреждам върху хартия за печене, за да изсъхне добре шоколадовото покритие.



Ммммм! Много са вкусни! Не мога да спра да отварям кутията, в която ги съхранявам! Не обещавам, че ще останат до Коледа!


Ако сте останали доволни от рецептата и искате да я споделите с Вашите приятели, използвайте бутоните след публикацията за споделяне във Вашите любими социални групи!








0