АГНЕШКА ДРОБ - СЪРМА


Е няма такова ястие! 
Стъпих на българска земя и първото нещо, което направих е да си купя агнешки комплект, за да се насладя на истинската българска дроб-сърма. 
Ще кажете: "Е няма ли в Германия агнешки комплекти?". Ами няма, поне в селско - горския район, в който ние живеем. Може да има в големите градове и в турските магазини, ама такива при нас няма. Така, че БЪЛГАРИЯ, Женски пазар, агнешки комплект, кухнята на моята мила свекърва и...мммм вкусна дроб-сърма. Истниска, ароматна и българска.
Опитайте и Вие да си я приготвите! Заслужава си! И ...използвайте български продукти, защото ароматът им е специфичен, силен и истински! 







НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

1 агнешки комплект, около 1,200 кг. (в моя имаше бял дроб, черен дроб, бъбрек и сърце )
2 ч ч. ризон 
2 - 3 връзки пресен лук
1 връзка пресен чесън, но нямаше и аз използвах 3 - 4 скилидки стар чесън
1 връзка пресен магданоз
4 - 5 стръка пресен джоджен или 1 с. л. сушен
1/2 ч. ч. олио
зеленчуков бульон
1 глава кромид лук
1 кофичка кисело мляко
3 яйца
3 с. л. брашно
сол и черен пипер на вкус

  • Много добре измивам агнешките дреболии, а бъбречето задължително режа на половина и измивам старателно, защото в него остава урина, прави се за перфектен вкус (това научих от моя свекър ).
  • Аз сварих всичко в тенджерата под налягана за около 30 минути, след зашумяването, но ако използвате нормална тенджера - сложете всички дреболии, без черния дроб и него добавете към края на варенето. 
  • Варя дреболиите в зеленчуков бульон до готовност.
  • Изваждам ги от бульона и когато изстинат, нарязвам всичко на възможно най-малките кубчета (около 1 см.)

  • Бульонът от варенето на дреболиите прецеждам.
  • В тиган изсипвам олиото и в него изпържвам за кратко кромидия лук и скилидките чесън.




  • Добавям оризът и изпържвам до стъклен или прозрачен и веднага заливам с две ч. чаши от бульона, в който са врели дреболиите.



  • Почиствам и нарязвам на ситно зеления лук, магданоза и пресния джоджен.
  • Добавям ги към оризовата смес, когато водата е почти усвоена и изключвам котлона.



  • Овкусявам оризово-лучената смес със сол и черен пипер.



  • В подходяща по размер тавичка изсипвам сместта от тигана, нарязаните дреболии  и заливам с вода като при мен съотношението е 1:4 ориз:вода. Като приспадам първите две чаши с вода, с които залях ориза в тигана. Аз използвах две чаши ориз и в тавичката добавих още 6 чаши вода.
  • Сложих тавичката в предварително загрята до 200 градуса фурна. 
  • Печенето продължи докато водата почти се усвои от ориза. 



  • В голяма купа разбих яйцата с брашното и киселото мляко. Посолих на вкус.



  • Когато прецених, че водата е достатъчно усвоена от ориза, залях с млечната смес.



  • Подравних заливката и отново върнах тавичката във фурната.



  • Запекох до тъмно златист цвят.

Станете член на моята кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията и Ухае на...!



Няма по-лесно нещо от това да приготвяш българска храна! Важно е желанието! Нека съхраним тази невероятно вкусна и обичана кухня! Предайте на децата си!рупи!



Ето, че бяха обявени и тази година номинациите на единствения сайт, който обединява в едно най-добрите кулинарни блогове - БЛОГОВОДИТЕЛ. За пореден път беше оценен много високо и Ухае на... с номинации в  цели пет категории. Благодарение на Вас, уважаеми читатели! Да! Защото ме амбицирате да готвя и пиша рецепти неуморно! Благодаря, че Ви има! Ако отделите време, можете да гласувате ето тук. Нужна е малка регистрация, а ако сте гласували миналата година, просто отново да влезете в системата! 




Коментари

За да стане още по пухкава заливката аз слагам половин чаена лъжичка сода бикарбонат в кисело мляко .
Petya Argirova каза…
Здравейте, Илиян! Ще пробвам и със сода! Сигурна съм, че тогава ще е още по-пухкава заливката! Благодаря, че четете моите рецепти! Поздрави!