НАШИТЕ МИЛИНКИ - ПЪРВИ ВИД


Тези милинки са едно доказателство, че огромното желание е достатъчно за да се получи мечтаното. Ние с Динко заедно възстановихме по спомени вкусът на българската милинка, но съчетана от различните краища на България, където сме я похапвали. За мен водеща беше Ямболската милинка, защото там съм похапвала тези съвсем мънички и мазни хлебчета, изпечени в къдрава и плитка форма и поръсени обилно с пудра захар. За присъствието на сирене нямам спомен. Динко добави сиренето и маслените трохички върху втасалите милинки. Това е неговия спомен от морето, София и т. н. А пък  следваща публикация ще Ви запозная с милинките, заляти след втасването с яйчена смес. Мммм!






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ФОРМА С ДИАМЕТЪР 30 СМ.

600 гр. брашно
1 пак. суха мая
2 яйца
1 с. л. олио
1 ч. ч. прясно мляко
150 гр. сирене
1 ч. л. сол
1 с. л. захар
125 гр. краве масло

  • В купа изсипвам 500 гр. от брашното. Другото количество добавям само, ако е нужно. Много често различното брашно поема и различно количество течност и е винаги по-добре да добавиш брашно. Разбърквам брашното със солта, захарта и сухата мая.
  • Правя кладенче и чуквам яйцата, разбивам ги, добавям олиото, натрошеното сирене и малко по малко топлото прясно мляко. В някои краища на България сирене не присъства в тестото. Това решавате Вие и липсата му не повлиява на това количество продукти.



  • Замесвам меко тесто. Покривам с кърпа и оставям на топло място за минимум половин час и докато увеличи двойно обема си.




  • Маслото разтопявам в микровълновата. Намазвам тавичката и започвам да късам от тестото топчета с размер на орех, като ръцете топя непрекъснато в маслото. Оформям топчета, които потапям в маслото и редя плътно едно до друго в тавичката. В някои райони на България сиренето се добавя тук - при реденето на топченцата, като се слагат трохи сирене между топчетата.



  • Загрявам фурната до 200 градуса.
  • Покривам тавичката с кърпа и оставям на топло за около 20 минути или докато милинките увеличат двойно обема си.



  • Останалото масло разбърквам с брашно, докато се получат маслени трохи, които слагам в хладилника, за да се стяга маслото. В някои райони на България сиренето, ако се добавя, се добавя именно тук - при трохичките.


  • Втасалите милинки поръсвам с маслените трохи.

  • Слагам в горещата фурна за около 30 - 40 минути или до получаването на тъмно-златист цвят.






Сервирам вкусните милинки горещи и с айрян!


Ако сте харесали рецептата, натиснете бутоните,  на различните социални групи за да споделите с приятелите си, намиращи се след края на публикацията и преди коментарите!



0