ВКУСЕН РЕЙНСКИ КАРТОФЕН СПЕЦИАЛИТЕТ


Този рейнски картофен специалитет, може да се срещне и в  Саарланд /република в Германия/. Типичен е и за двата региона, но може да се види и във вариант с нарязани предварително кабаноси и изпечен в тава, а не във форма за кекс. Това вече Вие ще решите. Аз само давам идейката. Заслужава си да се опита, защото пък си е един пататник с кабаноси. Като сложим българските подправки - сменяме и името на специалитета. Въпрос на вкус и виждане. 
Но... да запретваме ръкави!





НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

4 глави кромид лук
1 връзка магданоз
6 бр.  кабаноси /ако ползвате форма за кекс само 2 - 3 бр./ 
1,5 кг. картофи
4 с. л. олио
200 гр. заквасена сметана
4 яйца
1 ч. л. смлян ким
2 ч. л. сушен риган
сол, пипер и индийско орехче на вкус

  • Лука обелвам и нарязвам на ситно.



  • Магданоза измивам, изцеждам и нарязвам на ситно.



  • Картофите обелвам и настъргвам на едро ренде. Слагам върху кърпа и с леко притискане изцеждам течността.



  • Загрявам олиото в тиган и за кратко задушавам лука.



  • В голяма купа разбивам яйцата и сметаната. Добавям подправките.



  • Добавям изтисканите картофи и магданоза.



  • Добавям и лука. Разбърквам пробвам на сол и пипер, ако е нужно добавям.
  • Ако ще печете в разлята тава - нарязвате кабаносите на филийки и добавяте също към картофената смес.
  • Загрявам фурната на 180 градуса.



  • Аз изпекох картофения специалитет във продълговата форма за кекс. Така се получи нещо като картофено руло. Изсипах половината от картофите в намазнената форма.



  • Нацепих на много места кабаносите, за да пуснат от вкуса си по време на печенето, а те са достатъчно овкусени.



  • Подредих 2 от тях, защото формата не събра повече, по средата.



  • Покрих с останалото количество картофи.



  • Ако печете в разлята тава, намазвате я обилно с олио, изсипвате картофено-кабаносената смес и подравнявате. Слагате в предварително загрятата фурна.

  • Печенето на специалитета продължава час и половина. Ако е нужно към края на печенето се покрива с фолио, за да не потъмнее много.



Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!









Коментари