МНОГО ЛЕСЕН И АРОМАТЕН ЩОЛЕН С ИЗВАРА


Сигурна съм, че всеки от Вас си има любимо сладкишче! Е...на мен още от дете Щоленът ми е любим. Ще си кажете, че няма как от дете да ми е любим като в последните години започна да се внася в България! Да! Така е! Но аз посетих Германия за първи път на Коледата през 1976 година и от тогава Щоленът ми е любим. От тогава все се опитвам да си го приготвя у дома, но най-сполучливите ми Щолени са откакто живея в Германия. Друго си е да видиш на място традицията в направата на този Коледен сладкиш! Обожавам го! Дано и на Вас да хареса! Днешният вариант на Щолен е лесен. Направих го с бакпулвер, а не с мая. Искам да Ви кажа, че по нищо не отстъпва на Щолена с мая. А пък ми отне много малко време. Време, през което ароматът в нашия дом беше Коледен!






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

500 гр. брашно
1 пак. бакпулвер
140 гр. захар
1 пак. ванилия със захар
щипка сол
250 гр. меко масло
250 гр. извара /може да се замени с кисело мляко или заквасена сметана/
1 яйце
200 гр. сушени плодове по избор
150 гр. пудра захар
есенция с аромат на масло и ванилия /или по Ваш избор/

  • В подходяща купа сипвам брашното, бакпулвера, захарта, ванилията и солта. С помощта на телта за разбиване смесвам много добре всичко.



  • В купичка разбивам яйцето и изварата, които също трябва да са със стайна температура.



  • Към брашното добавям 150 гр. от мекото /стайна температура/ масло, предварително нарязано на кубчета.



  • Започвам омесването на тестото с ръце, като към мекото масло бавно и по малко добавям от брашното и лъжица по лъжица от изварената смес. Тук добавих и есенцията.



  • Предпочитам месенето да е на ръка, защото така усещам кога маслото не е на бучки и се е размесило много добре с брашното, но Вие можете да ползвате и миксер с накрайниците за тесто. 
  • На мен месенето ми отне поне 15 минути, защото много бавно се пое цялото количество брашно.



  • Към готовото тесто добавих 100 гр. стафиди и 100 гр. захаросани корички от лимон. Вие можете да добавите ситно нарязани сушени плодове, с които разполагате в момента.



  • С ръце разстилам тестото на кора с размер 20 х 25 см.



  • Навивам на руло.



  • Това тук не е задължително. С помощта на точилка натискам руото, за да се получат две отделни половинки, а с горната половинка покривам долната и така получавам класическата форма на щолен. Писах, че не е задължително, защото може и без тази класическа форма да си го похапнем.



  • Загрявам фурната до 180 градуса.



  • Слагам щолена върху покрита с хартия за печене тава и пека точно един час. Ако случайно фурната Ви е много силна и пече от горе много повече, покрийте го с алуминиево фолио.



  • Не се безпокойте, че щоленът е много тъмен, а от долу почти черен. Това е напълно нормално за този вид коледен сладкиш. Това го прави и толкова специфичен и вкусен.
  • Разтопявам останалото масло и докато е още горещ щолена намазвам с част от маслото.



  • Веднага поръсвам обилно с пудра захар.




  • Отново намазвам с масло.



  • Отново поръсвам с пудра захар и така докато свършат маслото и пудрата захар.



Готовият щолен има трайност от 1 до 3 месеца. 


Съхранява се в кутия или увит в алуминиево фолио и найлон.


Но той е толкова вкусен, че няма да Ви се налага да го съхранявате!


Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!


Бъдете здрави!






0