МНОГО ЛЕСЕН И АРОМАТЕН ЩОЛЕН С ИЗВАРА


Сигурна съм, че всеки от Вас си има любимо сладкишче! Е...на мен още от дете Щоленът ми е любим. Ще си кажете, че няма как от дете да ми е любим като в последните години започна да се внася в България! Да! Така е! Но аз посетих Германия за първи път на Коледата през 1976 година и от тогава Щоленът ми е любим. От тогава все се опитвам да си го приготвя у дома, но най-сполучливите ми Щолени са откакто живея в Германия. Друго си е да видиш на място традицията в направата на този Коледен сладкиш! Обожавам го! Дано и на Вас да хареса! Днешният вариант на Щолен е лесен. Направих го с бакпулвер, а не с мая. Искам да Ви кажа, че по нищо не отстъпва на Щолена с мая. А пък ми отне много малко време. Време, през което ароматът в нашия дом беше Коледен!






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

500 гр. брашно
1 пак. бакпулвер
140 гр. захар
1 пак. ванилия със захар
щипка сол
250 гр. меко масло
250 гр. извара /може да се замени с кисело мляко или заквасена сметана/
1 яйце
200 гр. сушени плодове по избор
150 гр. пудра захар
есенция с аромат на масло и ванилия /или по Ваш избор/

  • В подходяща купа сипвам брашното, бакпулвера, захарта, ванилията и солта. С помощта на телта за разбиване смесвам много добре всичко.



  • В купичка разбивам яйцето и изварата, които също трябва да са със стайна температура.



  • Към брашното добавям 150 гр. от мекото /стайна температура/ масло, предварително нарязано на кубчета.



  • Започвам омесването на тестото с ръце, като към мекото масло бавно и по малко добавям от брашното и лъжица по лъжица от изварената смес. Тук добавих и есенцията.



  • Предпочитам месенето да е на ръка, защото така усещам кога маслото не е на бучки и се е размесило много добре с брашното, но Вие можете да ползвате и миксер с накрайниците за тесто. 
  • На мен месенето ми отне поне 15 минути, защото много бавно се пое цялото количество брашно.



  • Към готовото тесто добавих 100 гр. стафиди и 100 гр. захаросани корички от лимон. Вие можете да добавите ситно нарязани сушени плодове, с които разполагате в момента.



  • С ръце разстилам тестото на кора с размер 20 х 25 см.



  • Навивам на руло.



  • Това тук не е задължително. С помощта на точилка натискам руото, за да се получат две отделни половинки, а с горната половинка покривам долната и така получавам класическата форма на щолен. Писах, че не е задължително, защото може и без тази класическа форма да си го похапнем.



  • Загрявам фурната до 180 градуса.



  • Слагам щолена върху покрита с хартия за печене тава и пека точно един час. Ако случайно фурната Ви е много силна и пече от горе много повече, покрийте го с алуминиево фолио.



  • Не се безпокойте, че щоленът е много тъмен, а от долу почти черен. Това е напълно нормално за този вид коледен сладкиш. Това го прави и толкова специфичен и вкусен.
  • Разтопявам останалото масло и докато е още горещ щолена намазвам с част от маслото.



  • Веднага поръсвам обилно с пудра захар.




  • Отново намазвам с масло.



  • Отново поръсвам с пудра захар и така докато свършат маслото и пудрата захар.



Готовият щолен има трайност от 1 до 3 месеца. 


Съхранява се в кутия или увит в алуминиево фолио и найлон.


Но той е толкова вкусен, че няма да Ви се налага да го съхранявате!


Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!


Бъдете здрави!






Коментари

Storm каза…
Като казвате 'извара', имате предвид тази класическата от едно време ли? ...традиционната, която е със зърнеста структура. Или по-процесирана и с по-гладка и кремообразна структура.
Petya Argirova каза…
Здравейте, Storm! Аз почти не използвам изварата от едно време. От 10 години живея в Германия и се научих да използвам тяхната омекотена, много добре разбита и пухкава извара. Всичко, което приготвям с нея се получава перфектно. Но, ако все пак сте купили вече класическата, едра и зърнеста извара е нужно да ѝ добавите 1 - 2 с. л. течна сметана и да я разбиете с миксера. Пак се ще получи пухкава и въздушна извара. Успех в приготвянето на този вкусен щолен и весели празници!
Storm каза…
Сърдечно благодаря, Петя!
Petya Argirova каза…
Здравейте, Storm! Радвам се, че съм полезна! Весели празници!
Анонимен каза…
Здравейте, на колко градуса печете щолена?
Таня
Petya Argirova каза…
Здравейте, Таня! Както и в рецептата съм описала, влючвам фурната да загрее предварително до 180 градуса и пека щолена около 1 час. Все пак наблюдавайте го! Поздрави!
Анонимен каза…
Благодаря :).
Анонимен каза…
Благодаря :).