БОБ ПО ШОПСКИ ИЛИ НАЙ-ВКУСНИЯТ БОБ НА ФУРНА


Мнооооого вкусен боб! Ще ме извините, но това ястие си е типично българско, а начинът по който аз го приготвям - типично по шопски - в гювеча. Но пък за съжаление е много по-известно като Тавче на гравче, което пък е от македонската кухня.
Но пък все едно как е името -  все си е балканско или нашенско.
Важното е да присъства в менюто ни!






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

400 гр. зрял боб
4 глави кромид лук
1 морков
2 - 3 домата
3 - 4 сухи чушки /моите се оказаха люти/
1 - 2 люти чушлета, ако сушените чушки не са люти
1 китка джоджен
1 китка магданоз
1 ч. л червен пипер
сол и черен пипер на вкус

  • Накисвам боба в студена вода за цяла нощ.

  • Измивам го и го заливам с достатъчно количество  студена вода на котлона. Поне два пръста над боба да е водата. Когато заври, изхвърлям водата и отново заливам със същото количество студена вода.

  • Аз използвам тенджера под налягане за сваряването на боба и варя около 30 минути. Ако използвате нормална тенджера - около 1 час или докато бобът омекне, но на средна мощност на котлона.

  • Нарязвам почистения и измит лук на кубчета. Моркова обелвам и нарязвам също на кубчета. 
  • Задушавам зеленчуците до златисто в мазнината и малко вода.
  • Прибавям едро нарязаните, но обелени домати и сухи чушки.

  • Посипвам с червения пипер, разбърквам и изсипвам запръжката към боба, който съм изцедила от водата и изсипала в глинен гювеч. Водата от боба запазвам за всеки случай.
  • Посолявам, пускам лютите чушлета, скълцания магданоз и джоджен. Ако е нужно добавям малко от водата, в която бобът е врял и черния пипер.
  • Слагам гювеча във фурната и запичането продължава около 30 минути в гореща фурна.

Сервирам боба по шопски горещ!


Нека се насладим на едно типично балканско ястие! 















0