МЕРДЖЕМЕК -Mercimek Corbasi - турската чорба от червена леща


В един период от моя живот се налагаше много често да пътувам до Истанбул. За първи път стъпих там в далечната 2000 година и бях запленена от този космополитен град, стъпил едновременно и на Европа и на Азия. Но само когато човек пътува често до там има възможност да се запознае отблизо с типичната турска кухня или по-скоро кухнята предлагаща Истанбул. Сърдечно благодаря на моята приятелка Краси, че ми помогна да вкуся всичките тези турски деликатеси на място - в Истанбул, но пък пресъздаването на тези останали в спомените ми вкусове дължа на многото книги за турската кухня. 
И ето, че дойде време на любимата ми турска чорба от червена леща, позната за мен като Мерджемек.
Черпя Ви порция гореща Mercemek Corbasi!






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

200 гр. червена леща
2 моркова
2 картофа
1 кромид лук
сол и пипер на вкус
1 с. л. червен пипер
1 с. л. сушен джоджен
олио или зехтин /по Ваше желание/
100 гр. краве масло
2 с. л. доматено пюре
1 ч. л. едро смлян лют червен пипер /чили/
1 лимон

  • Измивам лещата и оставям да се отцеди.



  • Лука обелвам и нарязвам на лентички.



  • Морковите обелвам и нарязвам на едри кубчета.



  • Картофите също обелвам и нарязвам на едри кубчета.



  • В тенджера сипвам малко олио /зехтин/, добавям зеленчуците и на средна мощност на котлона, задушавам за около 5 минути.



  • Добавям лещата.



  • Заливам с достатъчно количество гореща вода и оставям за около 20 - 25 минути на слаб котлон да къкри супата.



  • В друга тенджерка разтопявам 50 гр. масло.



  • Добавям доматеното пюре и разбърквам.



  • Дърпам от котлона и добавям червен пипер, джоджен, чубрица /по желание/, сол и черен пипер на вкус.



  • Получава се гъста паста, която отделям на страна.



  • Добре сварената супа пасирам с помощта на пасатор.



  • Към пюрираната добавям доматената паста и много добре разбивам, докато се смесят. 



  • В тенджерката от доматената паста наливам вряла вода, която по малко добавям към пасираната супа. Количеството вода определяте Вие сами, колкото да получите подходяща на гъстота крем супа.
  • Пробвам супата на вкус и, ако е нужно, овкусявам със сол и черен пипер.



  • Точно преди сервирането на супата  в малко тиганче разтопявам 50 гр. краве масло и добавям червен пипер и едро смлян лют червен пипер.




Сервирам супата в купички или супени чини, декорирана с парче лимон, стрък пресен джоджен и червеното масло.


Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!





Коментари