ПЪЛНЕНА ТИКВА С КАЙМА


Всеки сезон си има своята красота и специфична комбинация от цветове. Есента ме впечатлява винаги с многообразието от нюанси на оранжево, зелено и червено. 
Днешната рецепта е изцяло подвластна на оранжевото.
Ние си приготвяме само един път в годината пълнена тиква и то винаги през октомври.
Днешната рецепта е на Марко Браун - майстор готвач и е много подходяща за посрещане на гости.






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА 4 ПОРЦИИ:

4 малки на размер тикви, около 12 см. в диаметър /аз използвах сорт Hokkaidos/
40 гр. дългозърнест ориз - смес с кафяв - Wildreis
сол на вкус
3 филийки хляб за тостер
2 стебла от целина
1 глава кромид лук
1 скилидка чесън
джинджифил колкото орех
500 гр. кайма - смес свинско и телешко месо
1 яйце
черен пипер на вкус
1 с. л. ситно нарязан магданоз
100 гр. стафиди
25 гр. орехови ядки
50 гр. масло

  • Измивам тиквите и много внимателно, и с остро ножче отрязвам капачета. 
  • С помощта на супена лъжица издълбавам семките и оставям стени с дебелина около 1,5 см.



  • Стъблата от целина нарязвам на ситно



  • Филийките тостер хляб накисвам в студена вода.



  • Лука и чесъна нарязвам на ситно.



  • Измивам добре джинджифила и без да го беля, настъргвам.




  • В купа смесвам каймата, изцедения хляб, лука, чесъна, яйцето, магданоза, джинджифила, целината, сол и черен пипер на вкус.



  • Оризът сварявам, според указанията на опаковката. Прецеждам и оставям да изстине.
  • Смесвам готовия ориз с 80 гр. от стафидите.



  • Добавям към каймата и размесвам.



  • С готовата смес напълвам тиквите.



  • Похлупвам тиквите с капачетата, но за да не изгорят капачетата при печенето, увивам в алуминиево фолио.
  • Сипвам вода в тавичката и подреждам тиквите.
  • Загрявам фурната до 180 градуса и пека тиквите около 1 час.



  • Точно преди сервирането на пълнените тикви, подготвям ореховото масло.
  • Загрявам маслото в тиганче.




  • Добавям начуканите или цели орехи и останалите стафиди. 




Сервирам пълнените тикви, поляти с ореховото масло. А то е много подходящо допълнение към ястието.




0