БАНИЦА НА ТИГАН


Много съм благодарна на Фейсбук, че го има. Ами така е! От там научавам много нови неща за любимото ми хоби - кулинарията. Ето и тази баница! Ами бърза е, ами вкусна е, ами...без кулинарните групи, нямаше да се сетя за нея. Изказвам благодарността си на една дама с трудно изписващо се на моята клавиатура име - Nefes Hamit Özalp от Домашни гозби. Тя беше публикувала снимка с подробно обяснение как прави тази баничка. 
Казвам Ви -  хубавата снимка е много важна, за да се спре човек в това море от рецепти и да прочете. 
Така и аз направих. Останах впечатлена от леснотата на направа! И...вкусен резултат. 
Днес споделям с Вас подробно, как аз я направих
Напреееееед!






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

3 готови финни кори за баница (в Германия купувам Strudelteig, Filo- oder Yufkateig)
100 мл. кисело мляко
100 мл. прясно мляко
1 яйце
1/2 ч. л. сода бикарбонат
150 гр. сирене 
50 мл. олио
олио за намазване на тигана

  • В купа разбих яйцето с прясното мляко, олиото и киселото мляко с разтворената в него сода.



  • Сиренето натроших.



  • Тигана намазах обилно с мазнина и покрих с първата кора, като краищата на кората оставих да висят извън стените на тигана. 



  • Останалите две кори накъсах на малки парчета и едно с размер на длан, които топих в яйчено-млечната смес и подеждам първи ред върху цялата кора в тигана.



  • Поръсвам с част от натрошеното сирене и продължавам да редя напоени с яйчена смес парчета от корите. 



  • Така редувам до свършването на корите, сместа и сиренето, като последно слагам парчето кора с размер на длан. Един вид като похлупаче.



  • С висящите краища на първата кори покривам така подредената баница.



  • Слагам баницата на студен котлон и включвам на средна мощност. Така на бавен огън се пече минимум 30 минути като от време на време въртя тигана, за да се изпече баницата равномерно.
  • С помощта на чиния - обръщам.

  • Печенето продължава още 15 минути от другата страна.

Сервирам готовата баница гореща! Количеството е достатъчно за 2 - 3 порции!



Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!












0