ШПЕЦЛЕ - НЕМСКАТА ЮФКА




За първи път опитах тази типично немска /шабска/ гарнитура в Алгой. Това е район в Бавария известен с производството на един от най-добрите кашкавали в Германия. Това беше през 2004 година, когато бях на гости на едни мили дами от този район, които с огромно удоволствие ми позволиха да се включа в приготвянето от А до Я на тази домашна юфка. Сега навсякъде в Германия може да се купи уред за приготвянето на типичното шпецле, но тъй като ще си го приготвим един или два пъти в годината, реших че е излишно да си го купувам, а че направата му по бабиния начин - с дъска и нож или шпакла е винаги сполучлив и си е приключение.
Сега може да се купи  и готово шпецле - изсушено на рафтовете с макарони, или пък свежо в хладилните рафтове /препоръчвам свежото/.
Ами да се впуснем в това приключение, наречено ШПЕЦЛЕ.






Тъй като отделям повече време на самото производство на шпецле, днес рецептата ще е за шпецле с кашкавал и хрупкав пържен лук

За повече нагледност, открих и едно клипче в интернет. Изгледайте го!




НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

500 гр. бяло брашно /продава се и специално брашно за Шпецле/
5 яйца
сол на вкус
4 глави кромид лук
200 гр. ементал /може от Алгой/
60 гр. масло
200 мл. зеленчуков бульон
малко сибирски лук за декорация
черен пипер на вкус

  • Разбих яйцата с 5 с. л. вода.



  • В подходяща купа смесих брашното със солта и добавих разбитите яйца.



  • Разбърках всичко до гладко, но лепкаво тесто. Тестото не трябва да е течно.




  • Сложих в тенджера достатъчно количество подсолена вода да заври.
  • Избрах дъска за рязане, която обаче да не ми тежи много на ръката и да е малка на размер. За шпатулка използвах пластмасовото приспособление за рязане и заглаждане на тесто.
  • Взех малко количество от тестото и го намазах на тънък слой върху дъската.



  • С помощта на шпатулката изрязвах и избутвах тънки и дълги лентички /като червейчета/ от тестото, които избутвах във врящата вода. 



  • Получилите се лентички /червейчета/ са шпецлето и се варят във водата, докато изплуват на повърхността. Около 1 - 2 минути.



  • С помощта на решетъчна лъжица изваждам шпецлето от водата.




  • Нарязвам главите лук на лентички, които осолявам и оставям за около 5 минути да постои. Така се усвоява по-добре брашното.



  • Загрявам маслото в тиган.
  • Овалвам обилно в 2 - 3 с. л. брашно лентичките лук.



  • С помощта на сито отстранявам излишното брашно и веднага пускам лучените лентички в горещата мазнина. 



  • Пържа лука до златисто.



  • Изваждам с решетъчна лъжица върху домакинска хартия, за да се отдели излишната мазнина.



  • Нарязвам на ситно сибирския лук.




  • В подходящ по размер тиган изсипвам шпецлето, заливам с бульона и поръсвам с черен пипер.



  • Добавям настъргания кашкавал, разбърквам до разтопяването на кашкавала.



Сервирам шпецлето горещо и с достатъчно количество хрупкав пържен лук. За декорация поръсвам със ситно нарязан сибирски лук.


Опитайте! Заслужава си!


















Коментари