ЕЗИК С ГЪБИ НА ФУРНА


Част от традициите в българската кухня е да се приготвя и телешки език. Всички познаваме рецептите за варен език, език  в масло или панирания телешки език, но  в старите кулинарни книги има разнообразие от рецепти за телешки език. Една от тях е и тази - език с гъби на фурна. Изключително вкусен, ароматен и изискан вариант на приготвяне!






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

1,5 кг. телешки език
1 морков
2 глави лук
билки /свежи зелени подправки, с които разполагате/
300 мл. ябълково вино
125 гр. краве масло
250 гр. гъби печурки
6 с. л. сухо бяло вино
50 гр. галета
черен пипер и сол на вкус



  •  Аз сварявам език винаги в тенджера под налягане. Така съм сигурна, че това месо, което е само мускул, ще бъде много добре сварено.
  • Нарязвам на кубчета моркова и едната глава лук, а билките на едро.



  • Слагам в тенджерата под налягане езика заедно с ароматните билки и нарязаните моров и  глава лук.
  • Наливам ябълковото вино и толова зеленчуков бульон, че да покрие продуктите с 1 см.
  • Захлупвам с капака и включвам котлона. Щом тенджерата зашуми, намалявам котлона на среда мощност и оставям езика да се вари 1 час.




  • Отварям тенджерата под налягане, след като съм сигурна, че напълно е спряла да шуми.
  • Готовия език слагам за кратко под студена течаща вода. Така по-лесно се бели.




  • Обеления език нарязвам на пръчици. Размерът им е по Ваше желание.



  • Гъбите нарязвам на дебели филии.



  • В подходяща тавичка слагам езика, гъбите и 50 гр. от маслото. Поръсвам със сол и черен пипер на вкус.



  • В тенджера и в 50 гр. от маслото задушавам другата глава ситно нарязан лук.



  • Щом поомекне, прибавям брашното и запъжвам 2 - 3 минути. 








  • Наливам виното и малко бульон от езика, за да получа гъст сос, който изсипвам върху езика.



    • Разтопявам останалата част от маслото , прибавям галетата и заливам върху езика. 



    • Пека ястието при температура 190 - 200 градуса, докато езикът не хване лека коричка.



    Сервирам ястието горещо!






    Коментари