МЕДЕНА ТОРТА ОТ СТАРА БОХЕМИЯ


Много време мина от последната направена торта от мен. Но ето, че днес е рожден ден на сладкия Даниел. Той вече е голям, на цели 3 години и в негова чест баба и дядо ще похапнат тази медена тортичка - 22 см. в диаметър. 
Отдавна бях хвърлила око на чешка медена торта, а пък разнообразието от рецепти е огромно. То се оказа, че и руската, украинската,  румънската медени торти са все на този принцип. Спрях се на рецептата на чешката фирма Медокс, защото направата и продуктите ми бяха достъпни, а и те бяха с достатъчно опит. 





НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ТОРТА С ДИАМЕТЪР 22 СМ.

450 гр. финно брашно
150 гр. захар
1 яйце
50 гр. масло
2 с. л. мед
5 с. л. прясно мляко
1 пак. бакпулвер

За маслен крем:

250 гр. краве масло със стайна температура
175 гр. - тубичка сладко кондензирано мляко

За сметанов крем:

200 гр. заквасена сметана
2 пак. ванилия със захар
1 пак. втвърдител за сметана

За декорацията:

60 гр. орехи
50 гр. черен шоколад
25 гр. палмово масло

  • В малка по размер тенджерка сипах студена вода и поставих купата за миксера отгоре, но така, че да не потъва във водата, а да се получи само парна баня. Котлонът е на 1,5 степен от възможни 3 степени. Старая се водата в тенджерката да не завира.



  • Пуснах 50 гр. краве масло да се разтопи на парната баня.



  • Добавих прясното мляко и разбих с миксера.



  • Добавих предварително разбитото яйце и разбиването продължава.



  • Добавям захарта. Бъркането на парна баня продължава.



  • Идва ред на меда.



  • Свалям купата от парната баня и бавно добавям брашното /размесено предварително с бакпулвера/, но с постоянно разбъркване с миксер.



  • Когато стане тестото гъсто, преминавам на разбъркване с дървена лъжица, до получаването на меко тесто, подходящо за месене с ръце.



  • Разделям тестото на 5 еднакви по големина топки.



  • От всяка топка, но върху хартия за печене разточвам възможно най-тънката кора. За да не Ви се мърда хартията, може да я залепите с тиксо за масата.




  • Всичките 5 разточени кори изпичам в предварително загрята до 175 гр. фурна за около 7 минути.



  • Хубаво е докато са топли корите да се отрежат в кръг с размер 22 см. Възможно е изрязването и на студени кори, но трябва да се внимава защото стават чупливи.




  • Корите могат да се приготвят и един ден, преди намазването на тортата с крем. Те имат достатъчно трайност.




  • Краищата от изрязването на корите се запазват. С тях декорираме тортата.



  • Краищата минавам през блендер до получаването на финни трохи.



  • Обелените орехи смилам също на блендер.



  • Трохите и орехите смесвам в купа.



  • Разбивам мекото масло до пухкав крем.



  • Добавям кондензираното мляко и разбивам минимум 5 минути до получаването на хубав и пухкав крем.



  • В друга купа разбивам сметаната, ваниловата захар и втвърдителя за сметана до гъст крем.



  • Започвам сглобяването на тортата. Върху първия блат намазвам с маслен крем.



  • Слагам втория блат и намазвам със сметанов крем. 



  • Третия блат с маслен крем, четвъртия  - със сметанов, петия и цялата торта - с маслен крем.



  • Поръсвам обилно тортата отгоре и отстрани с трохите, омесени с орехи.




  • Разтопявам шоколада и палмовата мазнина на водна баня.



  • Изсипвам течния шоколад в това меко шише с тънък накрайник с дупчица.




  • Декорирам допълнително тортата  с разтопен шоколад.



Задължително правя тортата един ден по-рано. Нужна е поне една нощ да престои, за да се получи автентичният вкус.


Пожелаваме на Даниел да расте здрав и щастлив!



Коментари