ПЪЛНЕНО ПЕЧЕНО ПИЛЕ С КИСЕЛО ЗЕЛЕ В ПЛИК


Много от начина ми на готвене е повлиян и от моята свекърва. Много пъти съм писала за нея. Една жена, която цял живот се е усъвършенствала, и до днес продължава да чете, да се интересува и да експериментира. От нея взаимствах и печенето в плик. Това е един изключително сигурен вариант за приготвяне на ястия. Сигурен, защото винаги ястието е добре изпечено, а фурната супер чиста. 
Това е рецепта за всички забързани домакини, които не искат да губят време и в почистването на фурната, но пък искат да изненадат с нещо  вкусно своето семейство.







НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

1 цяло пиле около 1,2 кг.
3 стръка пресен лук или 1  глава кромид лук
100 гр. ситно нрязан бекон
шепа стафиди
30 мл. ракия /моята беше черешова/
1/2 ч.ч. кръгъл ориз
1 ч.ч. пилешки бульон
зелени подправки от градината - копър, джоджен, магданоз
100 мл. олио
3 с. л. готова подправка за печено пиле 
1/2 кисела зелка
сол и черен пипер на вкус
1 плик за печене с размер 45х50 см

  • Накисвам стафидите в ракията, за да поомекнат.



  • Загрявам 3 с. л. олио и изпържвам за кратко бекончетата.



  • Добавям нарязания  лук и леко изпържвам.



  • Изсипвам ориза и разбърквам. Оризът се пържи само до прозрачност.



  • Веднага заливам с горещия пилешки бульон.



  • Подправям със сол и черен пипер, добавям ракиените стафиди  и намалявам котлона на средна мощност.



  • Плънката къкри докато течността се усвои от ориза. 
  • Добавям едро нарязаните зелени подправки.



  • Пилето почиствам, измивам и подсушавам.
  • Намазвам отвън и отвътре обилно с подправката за печено пиле.



  • С помощта на лъжица напълвам вътрешността на пилето с оризовата плънка.



  • Затварям отвора на пилето с игли, или зашивам. Това се прави, за да не изтече плънката по време на печенето. 




  • Намазвам пилето обилно с олио. 



  • Киселото зеле нарязвам на ситно, подправям с олио и червен пипер.

  • В подходяща тава /аз използвам тавата от фурната/ слагам плика. Тук е добре някой да Ви партнира. Така по-лесно ще напълните плика, без да нараните целостта му.




  • Първо слагам на дъното цялото количество зеле.
  • После слагам върху зелето пилето, като внимавам иглите да не наранят целостта на плика.
  • Отново поливам с малко олио и добавям 1 ч. ч. вода.



  • Завързвам плика стегнато, като освен телчетата, които се продават с плика, връзвам и с памучен конец.

  • Задължително правя на три - четири места дупки, с помощта на игла.




  • Слагам тавата в студена фурна и включвам на 220 градуса. Щом пликът се надуе и ястието започне да ухае, намалявам фурната на 200 градуса и оставям за минимум един час да се пече. Може и повече. Няма опасност да изгори.



  • Готовото ястие изваждам от фурната, разрязвам плика и порционирам, или пък сервирам с тавата.


Вкусът на това пълнено пиле е невероятен! Опитайте и ще останете много доволни!








Коментари