ФОКАЧА


Много обичам да работя с тесто и когато Филипа Гомеш от 24 Kitchen правеше тази фокача с лекота и любов към тестото, не можах и аз да устоя. Имах наличните продукти и запретнах ръкавите. 
Фокачата е тънък италиански хляб, лесен за приготвяне и много вкусен. Надявам  се  да съм се справила добре и без да съм живяла в Италия.
На нас ни беше толкова вкусен, че не можехме да се спрем да го ядем. Филипа го сервира с една купичка, в която бяха смесени само балсамов оцет и зехтин, но фокачата може да се похапва и по нашенски - със сиренце.
Изключително лесен за направа, много вкусен и ароматен, тънък италиански хляб!






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

500 гр. пшенично брашно тип 700 /аз не открих този тип и използвах 405/
315 мл. топла вода
10 гр. суха мая /аз използвах едно пакетче от 7 гр./
1 с. л. захар
1/2 с. л. сол
3 с. л. зехтин /аз използвах олио от рапица/
морска сол и пресен розмарин за поръсване

  • В топлата вода разтворих маята, захарта и солта.



  • В купа изсипах брашното, направих кладенче и постепенно и с разбъркване, добавих разтворената мая.



  • С дървена лъжица разбъквам бавно и постепенно добавям от брашното.



  • Когато тестото залепне за лъжицата на топка, продължавам месенето с ръце. Поне 10 минути меся върху набрашнена плоскост, като от време на време добавям брашно.



  • Готовото тесто оформям на топка и слагам в много добре намазнена купа. Покривам с навлажнена кърпа и слагам във фурната, но само на 30 градуса, или пък в най-топлото помещение в дома. Втасването продължава около 1 час.



  • Тестото е втасало, когато е увеличило поне двойно обема си.
  • Избирам продълговата тавичка, която намазвам обилно с олио. 
  • Изсипвам втасалото тесто в тавичката и с пръсти оформям вдлъбнатини по цялата питка.
  • Намазвам обилно със зехтин или олио.
  • Отново оформям с пръсти дупки и наръсвам обилно със морска сол и иглички от розмарин.
  • Печенето на фокачата е в предварително загрята до 200 градуса фурна и продължава 30 минути.



Мнооооооого вкусно! Сервирайте фокачата гореща!


Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!



Коментари