НЕЖНИ ЯБЪЛКОВИ ХАПКИ - РОЗИЧКИ ОТ МНОГОЛИСТНО ТЕСТО


Ето тези розички ги гледам от около година в интернет пространството, но трябваше отново да почакам пред зъболекарския кабинет, четейки поредния брой на Lisa, за да взема решението, да ги направя. Толкова красиви и нежни изглеждат, че не можах да им устоя. А пък и комбинацията на многолистно тесто, ябълки и аромат на канела, винаги ми е бил любим.
Изглеждат много лесни за направа, но на мен специално ми се наложи да ги приготвям три пъти, за да достигна съвършенството. 
Първият път ги направих по рецептата от списанието и ги изпекох в добре намазнена форма за мъфини. Станаха много красиви и вкусни, но трудно се вадеха от формата.
Втората доза реших да изпека във форма с хартийки за мъфини. Още по-красиви и вкусни, но с трудно отстраняващи се хартийки. 
И ...третата доза изпекох във формата за мъфини, но със помощта на силиконови формички във всяка дупка. Така въпросът с отлепянето на готовите, нежни и красиви розички беше решен, а идеята за силиконовите формички видях същия ден при Рудолф от 24 Kitchen.
Винаги има какво да се научи!






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА 12 БР.

275 гр. многолистно тесто /това е тестото, което се продава тук/
 3 средно големи ябълки
1 лимон
4 с. л. захар
4 с. л. кафява захар
2 ч. л. канела
щипка индийско орехче
100 гр.  конфитюр от кайсии /по желание/
ванилова захар за поръсване

  • Настъргвам кората на добре измития лимон.



  • Изтисквам сока на половината лимон-



  • В подходяща тенджерка сварявам 200 гр. вода с кристалната захар и сока на лимона.



  • Ябълките измивам, разрязвам на половина, почиствам от семето и нарязвам на филийки с дебелина около 5 мм.



  • Пускам филийките от ябълките в сладката вода и варя само 5 минути или докато омекнат.



  • Тестото нарязвам на 12 ленти с дебелина около 1,5 см.



  • В купичка смесвам кафявата захар, канелата, индийското орехче и кората от лимон.



  • Наръсвам бутер тестото обилно със захарната смес.



  • Тези от Вас, които ще приготвят розичките с конфитюр е нужно да го загреят в микровълновата, за да стане течен. 



  • С помощта на четка намазвам с конфитюр поръсеното със захар тесто.



  • Омекналите ябълкови филийки прецеждам от водата и изсушавам върху домакинска хартия.




  • Върху всяка лента от тесто подреждам от ябълките така, че само половината от тях да е въху тестото.



  • Навивам тестяната лентичка, заедно с ябълките на плътно руло.



  • Подреждам готовите рулца във формата за мъфини, а Вие ще решите дали ще е намазнена, с хартийки или със силиконови формички. 
  • Загрявам фурната до 240 градуса.



  • Слагам розичките да се пекат в предварително загрятата фурна за около 40 минути.
  • Оставям готовите розички да изстинат напълно във формата и чак тогава изваждам.

  • Сервирам изстиналите ябълкови розички, поръсени с ванилова захар.

Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!










0