МАСЛЕНИТЕ ФИТИЛИ НА ЦВЕТИ


Не познавам Цвети -  Цветелина Стойчева, член на кулинарната група във Фейсбук - Домашни вкусотии. Но пък нейната снимка с перфектно направени маслени фитили, ме впечатли много. Прочетох подробното описание на рецептата, прецених, че имам всички продукти и не се двоумих. Спретнах закуска, която се оказа невероятно вкусна, та дори почерпих немските си комшии. Тези маслени фитилчета ми напомнят по вкус и външен вид и тутманик, и рогче, и баница с мая. Но наименованието, дадено от Цвети на тази вкусна закуска  ми хареса и запазвам оригинала.
Нека се насладим и благодарим на Цветелина Стойчева!






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

500 гр. брашно
2 яйца
150 гр. свинска мас със стайна температура /аз имах Backin, това е по-скоро маргарин за печене/
150 гр. краве сирене
10 гр. мая /може би суха/, но аз използвах 1/2 кубче - 21 гр.  прясна мая
100 мл. вода - аз използвах 100 мл. прясно мляко
1 с. л. захар
1 ч. л. сол
50 мл. олио
  • Размесих в затопленото прясно мляко захарта и маята. Изчаках около 7 минути, докато увеличи двойно обема си.
  •  В подходяща по размер купа отмерих брашното.
  • Добавих солта и разбърках.
  • Направих кладенче и чуках едно яйце.
  • Добавих меката мазнина /свинска мас или маргарин/ нарязана на малки кубчета.
  • Добавих и шупналата мая.
  • С ръце много бавно замесих меко тесто, което оставих да втаса за около 30 минути.



  • Второто яйце разделям на белтък и жълтък. Жълтъкът е за намазване на готовите фитили, а белтъкът разбивам само с единия накрайник на миксера до сняг.



  • В разбития белтък, добавям натрошеното сирене и леко разбърквам.



  • Втасалото тесто разточвам на продълговата кора.
  • Намазвам с олиото кората.
  •  На  една от дългите страни на кората разпределям цялото количество сирена смес.



  • Навивам на руло и режа на 8 фитила.
  • Подреждам фитилите в тава, покрита с хартия за печене.



  • Оставям за около 30 минути да втасат. 
  • През това време загрявам фурната до 200 градуса.
  • Втасалите фитили намазвам с разбития жълтък.



  • Изпичам маслените фитили за около 20 минути в предварително загрятата фурна.



Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!




0