ПЪЛНЕНО КЮФТЕ И КАРТОФКИ С РИГАН ЗА ГАРНИТУРА



Това е едно предложение от мен за разнообразяване на класическите пържени кюфтета. А пък да Ви споделя, разнообразяването на ежедневното приготвяне на храна си е много важно. Друго си е пърженето кюфте да е малко по-голямо, малко по-сплескано и ...изненада - с пълнеж. Сигурна съм, че семейството ще е очаровано. А за спестяване на време, предлагам много бързо приготвяне на гарнитурата за кюфтетата. Подправени с риган картофки, които са само изпечени във фурната за времето, докато се приготвят кюфтетата.





НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

1 кг. картофи
5 с. л. олио
1 с. л. червен пипер
2 ч. л. сух риган
сол и черен пипер на вкус
3 - 4 зелени чорбаджийски чушки от буркан /кисели/
100 гр. саламурено бяло сирене
1 глава кромид лук
500 гр. кайма - смес свинско и телешко месо
1 пак. крекери 75 гр.  - солени бисквити
1 яйце
2 ч. л. горчица
хартия за печене

  • Обелвам картофите и ги нарязвам на дебели филийки.
  • Слагам филийките картофи в купа, заливам с 3 с. л. олио, смесвам с ригана, червения пипер, сол и черен пипер на вкус.



  • Подреждам картофките в покрита с хартия за печене тавичка. Изпичам в предварително загрята  до 200 градуса фурна за 35 минути.



  • Добре изцедените чорбаджийски чушки почиствам от дръжките и семето и нарязвам на ситно.

  • Сиренето натрошавам и смесвам с парченцата чушки.

  • В подходяща купа и с помощта на уреда за намачкване на картофи, натрошавам крекерите на много ситно.

  • Добавям към тях каймата, ситно нарязаната глава кромид лук, яйцето, горчицата, сол и черен пипер на вкус.

  • Добре омесената кайма разделям на 8 топки.

  • Сплесквам топките до 1 см. дебелина.
  • На четири от тях слагам от плънката - сирене и чорбаджийска чушка.

  • Похлупвам с другите четири кюфтета, притискам много добре в краищата и тогава притискам и в средата, като внимавам да не излезе плънката.

  • Загрявам 2 с. л. мазнина в подходящ тиган и изпържвам кюфтетата за около 4 минути от всяка страна. 

Сервирам пълнените кюфтета топли с гарнитура от риган - картофки и по желание чесново сосче.


Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!

























Коментари