PFIRSICH - VANILLE - KÄSEKUCHEN ИЛИ КЕЗЕКУХЕН С ВАНИЛИЯ И ПРАСКОВИ



Ами какво да направя, като си обичам Käsekuchen. Мине, не мине време и хоп...кезекухен. Ама този път го поразнообразих с прасковки. То нали им е сезон сега.
Така, че днес сме на този типично немски сладкиш, но нетипично разнообразен с праскови.
Опитайте! Заслужава си!





НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

За масленото тесто:

250 гр. брашно
1 жълтък
150 гр. масло
150 гр. захар
1 пак. портоклови кори или настърганата кора на 1 портокал
маргарин за намазване на формата
галета или брашно за паниране, за поръсване на формата

За крема:

4 яйца
200 гр. захар
3 пак. ванилия със захар
1 пак. пудинг на прах с вкус на ванилия
1 кг. извара 
200 мл. течна сметана
1 консерва компот от праскови

За декорация:

3 - 4 бр. пресни праскови
200 мл. течна сметана
1 пак. втвърдител за сметана
2 пак. ванилия със захар
50 гр. крокан за поръсване

  • В една по-голяма тава изсипвам брашното и оформям от него купчинка. Върха на купчинката оформям като кратер на вулкан и в този кратер чуквам яйцето, добавям маслото, накъсано на малки парченца, захарта и настърганата портокалова кора.



  • Започвам месенето с пръсти, докато маслото и брашното добре се омесят и тогава с ръце. Месенето продължава докато се получи гладко маслено тесто. Увивам топката в стреч фолио и оставям на студено в хладилника за около 30 минути.



  • Прецеждам прасковите от сока. Трябва да са възможно най-добре прецедени, за да не напоят много кезекухена.





  • За крема смесвам в купа яйцата и захарта и разбивам до пяна.


  • Добавям изварата  и прахчето пудинг. Разбивам до пухкав крем.





  • Разбивам сметаната до сняг и добавям в крема, но не разбивам повече с миксер, а размесвам само със силиконовата бъркака.




  • Приготвям формата за печене като покривам само дъното с хартия за печене. Намазвам обилно с маргарин и поръсвам с галета.



  • Добре охладеното тесто разстилам във формата като се старая еднакво да се разпредели по дъното на формата и възможно най-високо по стените на формата. 



  • Върху тестото подреждам половинките праскови, добре изцедени от сока.



  • Изсипвам изварения крем отгоре и заглаждам.



  • Изпичам кезекухена в предварително загрята до 180 градуса фурна за около 1 час.
  • Изчаквам сладкишът да изстине много добре и чак тогава много внимателно изваждам от формата.



  • Разбивам сметаната с ванилията и втвърдителя за сметана.



  • Декорирам сладкиша с разбитата сметана.




  • Поръсвам с крокан.



  • Доукрасявам с резенчета от пресните праскови.



Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!







Коментари