ЕМПАНАДАС С КАРТОФИ И ТЕЛЕШКО


Нееееееееее! Не съм ходила до Аржентина! 
Но пък защо да не пробваме и тяхната храна, като си я приготвим у дома. В едно кулинарно списание прочетох рецептата и тези емпанадас много ми напомниха соленките, които правехме с моята майка. Реших, че не е чак толкова сложно и ги приготвих, а моят брат каза "Ммммм! Това е любимото ми тесто, което се топи в устата!". Така е, защото това маслено тесто наистина се топи в устата и съчетанието на кайма и картофи като плънка е много подходящо.
Емпанадас се сервират със сос чимичури!
А аржентинската храна е микс от традиционните блюда на Испания, Италия, Германия, Франция. Емпанадас е една от най-популярните и предпочитани храни. Това са пълнени тестени изделия, например със сирене рикота и доматен сос, с царевица, със спанак. Емпанадас се правят печени или пържени.
Нека опитаме тези вкусни печени емпанадас, пълнени с картофи и телешка кайма!







НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

За плънката:

2 картофа
1 с. л. мазнина по желание /може зехтин/
450 гр. телешка кайма
1 глава лук или 2 стръка зелен лук
1 ч. л. лют червен пипер /чили на прах/
1 ч. л. млян кимион
сол и черен пипер на вкус

За тестото:

3 и 1/2 ч. ч. брашно
1 пак. бакпулвер
1 ч. л. сол
125 гр. краве масло
1/2 ч. ч. олио
5 - 6 с. л. студена вода


  • Сварявам картофите, без да ги беля само за 5 минути. Не е нужно да се варят до готовност.



  • Изпържвам каймата докато покафенее в предварително загрятата мазнина.
  • Добавям лука и подправките.



  • Добавям обелените и настъргани на едро ренде картофи.
  • Бъркам сместта, докато зеленчуците омекнат.
  • Готовата кайма отделям на страна да изстине.



  • В подходяща купа изсипвам брашното.
  • Добавям бакпулвера и солта и разбърквам.
  • Правя кладенче и слагам в него студеното масло, но нарязано на кубчета.
  • Добавям олиото и водата.



  • Омесвам на ръка, като добавям постепенно от брашното към маслото в кладенчето.
  • Оформям тестото на топка. Не се изненадвайте, ако тестото Ви се натрошава. Това е маслено тесто и то се държи по този начин. 
  • Оставям топката тесто да си почине за 15 минути.



  • Върху набрашнена повърхонст разточвам тънка кора и с купичка изрязвам кръгове. Размерът на кръговете определяте Вие сами.



  • Поставям от плънката във едната половина на всеки кръг.



  • Прегъвам тестото и притискам ръбовете с пръст.



  • После запечатвам с вилицата като притискам ръбчето.



  • Подреждам емпанадас в тавата, която съм покрила с хартия за печене. 
  • Загрявам фурната до 200 градуса и печа 15 - 20 минути или докато получат златист цвят.



Потопете се с емпанадас в Аржентинската национална кухня!



0