БАНИЦА С КАЙМА


Илинден и рожден ден на Динко. Е...не сме от хората, които спазват много всички традиции, но пък на връщане от отпуска прочетох в едно вестниче, че на този ден се приготвя баница с месо. И, за да не останем по-назад, на трапезата ни имаше баница с кайма и мая. 






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


 1 ч. ч. олио
500 гр. кайма по избор /телешка, смес, свинска/
3 стръка пресен лук или 1 глава кромид лук
сол, черен пипер на вкус
1 с. л. ситно нарязан пресен магданоз
100 гр. краве сирене
20 гр. прясна мая
1 1/2 ч. ч. топла вода /но не гореща/
1 яйце
4 ч. ч. брашно
1/2 ч. л. сол
1 ч. л. захар


  • В подходящ по размер тиган изсипвам 3 с. л. олио. Загрявам на котлона и добавям каймата като я пържа с постоянно разбъркване, за да се раздроби на малки парченца. Добавям и ситно нарязания пресен лук. Подправям със сол, черен пипер и магданоз и оставям на страна да изстине добре. Когато каймата е добре изстинала, натрошавам сиренето и разбърквам.



  • В подходяща по размер купа изсипвам топлата вода и разтварям в нея маята, заедно със захарта. Добавям яйцето, 1 с. л. олио и солта. С постоянно разбъркване на сместта, добавям и малко по малко брашното и така докато се поучи меко тесто. Завивам тестото с влажна кърпа и го оставям да почива половин час.



  • Разделям тестото на 18 еднакви топки.



  • Всяка топка разточвам на питка с размер на чинийка за кафе и намазвам обилно с мазнина. Слепвам тези питки по 3.
  • Получените 6 питки разточвам на кори с размер на тавата /34 см. в диаметър/.



  • Намазвам тавата обилно с мазнина. Слагам първата кора и я поръсвам обилно с мазнина. Слагам втората кора и също я поръсвам с мазнина. Разстилам половината от каймата и слагам третата и четвъртата кора, като ги ръся с мазнина. Разстилам останалата кайма и нареждам петата и шестата кора, като ги поръсвам обилно с мазнина. Трябва да се усвои цялата чаша мазнина.



  • Нарязвам баницата на квадрати или ромбове и я оставям да бухне /около половин час/.



  • Загрявам фурната до 200 градуса и опичам баницата. Печенето продължава 1 час или докато получи баницата тъмно златист цвят.



Баницата е вкусна и топла, и студена!



Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!

Коментари