Translate

събота, 4 юли 2015 г.

МАГДАНОЗЕНА САЛАТА или САЛАТА ТАБУЛЕ




Магданоз! Дума - стряскаща всички деца. И аз като дете не исках и да виждам тази зеленинка. После моите деца - в никакъв случай! Сега - внуците. Моята майка все ме плашеше - ще ти направя супа от магданоз. Но пък идва време, или зрелостта, когато започваме да обожаваме тази незаменима ароматна подправка. И сега с удоволствие ще похапна и супа, и салата с магданоз. Единствената подправка, която потръгна в моята немска, планинска градинка е магданозът. Така, че напълно нормално е да си приготвя салата от магданоз. Очаквам много от Вас да кажат, че това си е салата Табуле. Да! И аз подобна салатка похапвах в един арабски ресторант.  Така, че НАЗДРАВЕ  на всички любители на магданоза! 






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

200 мл. зеленчуков бульон
75 гр. булгур /1 с. л. е 8 гр. булгур/
2 домата
2 връзки магданоз /колкото повече - токлова по-добре/
5 - 6 листа от джоджен или мента /аз предпочитам - джоджен/
2 малки глави кромид лук
2 с. л. сок от лимон
сол и черен пипер на вкус
6 с. л. олио или зехтин /въпрос на вкус/
1 ч. л. Унисос на Маги /само по желание/
1/2 ч. л. чесън на прах /понякога пасирам 1 скилидка пресен чесън/
1 ч. л. захар 



  • Нарязвам цялото количество магданоз и джоджен на възможно най-ситното.





  • Булгурът заливам със зеленчуковия бульон и сварявам за около 15 минути на ниска мощност на котлона. Изцеждам от течността и оставям да се охлади.



  • Нарязвам кромидия лук на възможно най-ситните кубчета и добавям към магданоза.



  • Нарязвам доматите на възможно най-ситните кубчета, като отделям семената им и добавям в купата с магданоз и лук.



  • Добавям добре изцедения булгур към ситно нарязаните зеленчуци.



  • В купичка смесвам олиото, лимоновия сок, солта, черния пипер, Маги, чесновия прах и малко захар. Разбърквам всичко добре.



  • Заливам с дресинга салатата, разбърквам много добре и оставям за минимум 30 минути в хладилника да отлежи. Колкото повече отлежи - толкова по-вкусна е салатата.

Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!


Публикуване на коментар