БИРЕНО ПИЛЕ


Сигурна съм, че всички Вие - читателите на Ухае на...обичате цяло, печено пиле! Ние обожаваме! Любимата ни семейна рецепта е за пълнено печено пиле, но понякога време за пълнене на пилето няма и прибягваме до цяло печено пиле. Варианти за вкусно изпичане на пилето много, но този - върху бирената кутийка е много лесен, много ароматен и много вкусен!
Добавянето на лук и мащерка в бирата прави вкусът на изпеченето пиле неповторим!






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

1 цяло пиле, около 1,2 - 1,5 кг.
сол, черен пипер, захар, червен пипер
2 бр. дафинов лист
1 гл. кромид лук
1 кутийка бира /моята е 0,5 л., но може и 0,33 л./
2 стръкчета прясна мащерка или 1 ч. л. сушена 
1 с. л. сос Табаско /американска марка лют сос/

  • В купичка смесвам 1 с. л. сол, 1 с. л. червен пипер, 1 ч. л. захар, 1 ч. л. черен пипер и начупените на ситно дафинови листа.




  • Почиствам добре пилето, измивам и оставям да се изцеди от водата. 
  • Отлепям внимателно кожата от пилето, но без да я отделям от него и намазвам с подправката между кожата и месото, а после и цялото пиле от външната му страна.



  • Нарязвам кромидия лук на едри кубчета.



  • Отварям кутийката с бира и отливам около 50 мл., за да освободя място за подправките.
  • Пускам кубчетата лук в кутийката с бира, добавям и накъсаната на ситно мащерка или сушената мащерка.



  • Сипвам и соса Табаско.
  • Важно е да знаете, че можете да използвате и кутийка с обем 0,33 мл. При моята бира Битбургер /в нашия район се произвежда тази марка бира/ от 0,5 л., след изпичането на пилето имаше все още течност в кутийката, което ме наведе на мисълта, че една кутийка от 0,33 мл. е достатъчна.



  • Нанизвам овкусеното пиле върху кутийката.



  • С помощта на клечка за зъби, затварям отвора на пилето при врата.



  • Слагам кутийката с нанизанато на нея пиле в подходящ съд и слагам да се пече в предварително загрята до 200 градуса фурна.



  • Печенето на пилето продължава 90 минути, но това определяте Вие сами, според фурната.
  • На първия половин час, извадих пилето внимателно от фурната и в горната му част слагам няколко тънки филийки масло.
  • На втория половин час, повтарям процедурата с маслото. Внимавайте при изваждането на пилето, защото кутийката с бира е полу-празна и може да падне пилето, поради тежестта му.



  • Проверявам готовността на пилето с боцване с вилицата. 



  • Сервирам пилето порционирано и полято със соса от печенето му. 



Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!

Коментари