МАЛИНОВО РУЛО


Хей така - без повод. В очакване на по-топли дни, в мечти по почивката в България и на Черно море, в непрекъснато палене на барбекюто, се роди и това малиново руло. Пазарувайки месо и зеленчуци за скарата, видях пресни малинки. Много примамливо изглеждаха и не им устоях. Купих ги и чак тогава реших какво ще направя от тях, защото ние не сме много по суровото консумиране на плодове. Нужната доза плодове си я взимаме под формата на сладкиши.
А пък пандишпаново руло не съм правила от страшно много години. Като бях дете, моята майка го приготвяше често, защото не отнема време, не е капризно тестото и е 
ефектен сладкиш за следобедното кафе.
Ето така, уменията научени от моята майка, съчетани с актуалните в последните години продукти за приготвяне на сладкиши, сътвориха малиновото руло.






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


4 яйца
220 гр. захар
1 пак. ванилова захар
50 гр. брашно
50 гр. смлени бадеми
1 ч. л. бакпулвер
8 листа желатин
100 гр. пресни малини
500 гр. замразени малини /може и пресни/
250 гр. маскарпоне
200 гр. течна сметана
60 гр. белени и нарязани на люспи бадеми
3 с. л. желе от малини или конфитюр
2 с. л. захар


  • С помощта на миксер разбивам яйцата, 120 гр. захар, ваниловата захар и 2 с. л. студена вода. Разбиването трае между 5 и 10 минути, или докато се получи пухкав крем, чийто цвят от жълт става бледо - жълт или почти бял.



  • В брашното добавям бакпулвера, разбърквам. Сипвам брашното при яйчения крем, заедно със смлените бадеми и разбивам с миксера съвсем кратко. Колкото да се разпредели равномерно брашното, но не повече от 1 минута.



  • В тавичката, която е с размера на фурната, постилам хартия за печене. Върху хартията изсипвам пандишпановото тесто и разнасям по цялата площ на тавата. Фурната загрявам предварително до 200 градуса, долно и горно печене. Печенето на пандишпановия блат продължи около 15 минути.



  • Чиста и влажна кухненска кърпа, поръсих с 2 с. л. захар.



  • Обърнах готовия блат върху кърпата и много бавно и внимателно отлепих хартията, върху която се печеше.



  • Горещия пандишпанов блат навих на руло, заедно с кърпата. Това се прави, защото ако се остави да изстине, пандишпановото тесто става много чупливо и е невъзможно навиването му.



  • Сега вече идва ред на крема.
  • Замразените малини оставих на стайна температура бавно да се размразят.



  • Листата желатин поставих на дъното на малка тенджерка и залях с около 50 мл. вода, колкото да ги покрие. Оставих за около 10 минути да набъбнат листата желатин.



  • През това време, добре размразените малини, пюрирах с помощта на пасатор, като около 100 гр. от тях оставих цели за украсата на рулото.



  • Към малиновото пюре добавих маскарпонето и 100 гр. захар. 



  • Разбих с помощта на миксер до пухкав крем.



  • Набъбналия желатин намачках с ръка и после затоплих за кратко на котлона, или докато стане течен.



  • Добавих към течния желатин няколко лъжици от малиновия крем, като непрекъснато разбивах. Това се прави, за да се уравновеси температурата на желатина с температурата на малиновия крем.



  • Охладения вече желатин добавих към малиновия крем и оставих на студено в хладилника за около 10 минути или докато започне крема да се стяга.



  • Разбих 100 гр. от сметаната на пухкав крем.



  • Добавих сметаната към леко желирания крем и съвсем бавно разбърках със силиконовата лопатка.



  • Цялото количество малинов крем намазах върху изстиналия пандишпанов блат, като оставих по 1 см. от всички страни на правоъгълника, свободни от крем. Отделените малини, заедно с част от пресните малини подредих по цялата повърхност на крема. От пресните малини си отделих една част за декорация.



  • С помощта на кърпата навих на руло и оставих в хладилника за около 3 часа, за да стегне добре малиновия крем.
  • През това време в сух тиган изсипах люспите от бадеми и ги запекох до златисто и с постоянно разбъркване, на максимална мощност на котлона.

  • Готовото руло намазах с малиновото желе /конфитюр/.




  • Поръсих обилно със златистите бадемови люспи.



  • Разбих останалата сметана и декорирах със сметанови розички рулото, а върху всяка розичка сложих от пресните малини.




Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!


Много свежо, много въздушно, леко сладко и ароматно малиново руло!


Коментари