РОПОТАМСКО КЮФТЕ


Няма българин, който да не е посетил Южното черноморие и да не е направил разходка с лодка по река Ропотамо. 
Когато нашите деца бяха малки, ходехме всяка година до Ропотамо и задължително правехме разходка с лодка. Последното ни ходене с нашите вече пораснали деца беше в периода между 2005 - 2007 година. От този период са и нашите спомени за Ропотамското кюфте. Едно огромно кюфте, изпечено на дървени въглища и сервирано върху пърленка. Нямам представа кой беше готвачът на заведението тогава, но кюфтето беше с неповторим ропотамски вкус и така е останало в спомените ни.
Но огромно беше нашето разочарование, когато миналата 2014 година, решихме да направим разходка с лодка на нашия внук. Искахме да му покажем къде неговата майка е ходила всяко лято, искахме да похапне това вкусно ропотамско кюфте. Оказа се, че малкото ресторантче вече не съществува, а за да се разходим с лодка трябваше да чакаме 3 - 4 часа, докато се съберат 20 човека, за да може лодката да тръгне. 
Е...намерихме разрешение. От другата страна на пътя, също има разходка с лодка по Ропотамо, но в другата посока /обратна на Черно море/. Лодките са по-малки, но пък той остана очарован от костенурките, птиците и цялата красота на резервата Ропотамо. Похапнахме и обикновенни кюфтенца с пържени картофки, но липсваше атмосферата от предишните години. Липсваше и Ропотамското кюфте.
Наложи се с общи усилия да пресъздадем вкуса и вида на това Ропотамско кюфте.
Справихме се успешно! Мноооого вкусно, леко лютичко, огромно и изпечено на дървени въглища! Липсва ни само река Ропотамо!




НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА 1 БР. РОПОТАМСКО КЮФТЕ:

500 гр. кайма - смес
1 гл. кромид лук
2 скилидки чесън
пресен магданоз
сол, черен пипер на вкус
малка червена люта чушка /може да се замени и с обикновенна червена чушка, но се добавя малко едро смлян лют червен пипер/
20 гр. настърган кашкавал

пърленки по тази рецепта, но изпечени на скарата 


  • В блендер накълцвам кромидия лук, чесъна  и магданоза.



  • Чушката накълцвам също в блендер, но отделно от лука, за да не го оцвети.



  • В купа смесвам каймата, лука, магданоза, чушката и подправям със сол и черен пипер на вкус. Тук се добавя и лютия червен пипер по желание.



  • Омесвам каймата, както се меси тесто, поне 10 минути.



  • Оставям омесената кайма на студено в хладилника, да отлежи, поне за 1 час. През това време каймата е поела от вкуса на всички подправки и се е стегнала.
  • Разделям каймата на две равни по големина топки.



  • Всяка топка разстилам на кръг с размер около 20 см. в диаметър, като за по-удобно използвам стреч фолио. Увивам топчето в стреч фолио и тогава разточвам с притискане с ръката.



  • Така получавам две огромни плескавици, увити в стреч фолио.



  • Върху едната плескавица поръсвам настърган кашкавал, като внимавам да е в средата. Около 2 см. от краищата на плескавицата оставям свободни от кашкавал.



  • Захлупвам с втората плескавица. Притискам краищата, за да се слепят добре.



  • Увивам суровото Ропотамско кюфте във стреч фолио и отново притискам и разточвам до размер около 20 см. в диаметър, а за да остане правилната форма на кръг, използвах ринг за торти.



  • За да се слепят двете плескавици е нужна и някаква тежест. Поставих празна тенджера със същия размер върху Ропотамското кюфте, в която сложих и чист камък за тежест.
  • Оставих отново на студено в хладилника за около 30 - 40 минути.



  • През това време си приготвих тестото за пърленки.



  • Преди да сложа пърленката на скарата, намазах обилно с мазнина.



  • Печенето на пърленката продължи около 5 минути, върху добре загрятата скара.



  • За Ропотамското кюфте също е нужна гореща скара.
  • Отвих кюфтето от фолиото и намазах обилно с мазнина. Пренесох до скарата с помощта на фолиото и обрнах с намазаната страна, върху скарата.



  • Печенето на Ропотамското кюфте продължава около 10 минути само от едната страна.



  • Преди обръщането с помощта на лопатка, намазвам отново с олио.



  • Обръщам и отново печенето продължава около 10 минути. За това кюфте е важно да остане сочно.



  • В чинията за сервиране слагам първо пърленката.



  • Върху пърленката слагам готовото Ропотамско кюфте и сервирам горещи. Така са най-вкусни.

Насладете се на този Ропотамски вкус, на аромата на дървени въглища и спомена за Ропотамо!


Умолявам всички, ползващи  рецептата за Ропотамско кюфте и публикуващи в интернет пространството, да бъдат коректни и да упоменават източника! До този момент, информация за Ропотамско кюфте не се намираше! 

0