CORDON BLEU GRICHISCHE ART или КОРДОН БЛЬО ПО ГРЪЦКИ


Отново се намесвам, където не ми е работата, ама такава съм си. Моля да ме извинят всички читатели, живеещи в Гърция. Те може и да не са чували за този вариант на Кордон Бльо, но аз живея в Германия, а тук всяко ястие или салата, в които има саламурено сирене /овче или краве/, маслини, чесън и чорбаджийски чушки - по гръцки е! 
Преди близо 4 години започнах работа, като сервитьорка, в един хотел - ресторант, който се намира на "края на света". В едно село със 130 жители. Та в този ресторант за първи път видях и опитах този вариант на Кордон Бльо. 
Комбинацията от хрупкава панировка, сочно и добре изпържено месо, плънката от краве саламурено сирене, чорбаджийска чушка от буркан и чесън е невероятно вкусна. И който не е опитал, той не знае!
Известна съм, сред читателите на Ухае на... с това, че плануването на това, какво ще готвя, зависи от промоциите в магазините. Вчера се натъкнах на намалени с 30 % свински стекове за минутка. Това са парчета свинско филе /месото от котлета, но без кост/, които им е нужна само 1 минута в тигана и са готови. Сигурна съм, че в България може да се намерят във веригите магазини на Лидл. Точно тези стекове са много подходящи за това гръцко Кордон Бльо, а аз ги купих за сумата от 1,40 Евро за една опаковка от 400 гр. Заслужава си, съобразено със стандарта в Германия!
Предлагам на всички, които обичат свинското месо, шницелите и разнообразието да пробват този пълнен шницел по гръцки!
И много моля, ако разпространявате рецептата да посочвате източника й, защото тази рецепта принадлежи на ресторант Landhaus Gräfendhron - Германия.






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА 2 БР. КОРДОН БЛЬО:

4 свински стека около 100 гр. всеки
50 гр. саламурено краве или овче сирене
1 скилидка чесън
4 бр. чорбаджийски чушки от буркан /може да се използват и по-люти чушки, но само ако обичате много люто/
1 яйце
3 с. л. брашно
3 с. л. брашно за паниране или галета
100 мл. мазнина за пържене - олио или Butterschmalz
2 с. л. подправка за барбекю или свинско месо на Пикантина
гарнитура по желание

  • Ето така изглеждат тези свински стекова за минута. Те са с дебелина около 1 см.



  • Начуквам ги внимателно, като започвам от средата и изтеглям към краищата, така че да достигнат стековете дебелина около 5 мм.



  • Върху два от стековете подреждам тънки филийки от добре изцеденето саламурено сирене, тънки филийки от нарязаната скилидка чесън и почистените от дръжките и добре изцедени от маринатата чорбаджийски чушки.





  • Покривам пълнежа с другия стек и така получавам два сандвича от месо, пълнени със сирене, чорбаджийски чушки и чесън.



  • За да е лесно изпържването на този "сандвич", фиксирам от всички страни с клечки за зъби /може да се използват и специалните игли за руладини, но аз явно съм ги подарила - не ги намерих/.
  • Поръсвам готовите и пълнени стекове обилно с подправка за барбекю - Пикантина. Ако нямате е достатъчно само сол и черен пипер на вкус.



  • В подходящ тиган загрявам мазнината на максимална мощност на котлона. Щом започне да мирише и пуши мазнината - намалявам с една степен /при мен са само 3 степени/.



  • Тези от Вас, които са проследили моите рецепти за шницели, знаят за съществуването на "улицата на шницела". Това са три дълбоки чинии, с брашно, с разбитото яйце и с брашното за паниране. Повече за тънкостите при приготвяне на класическия шницел по виенски, можете да прочетете тук.



  • Започваме последователно да овалваме готовите Кордон Бльо - в брашно и изтупваме излишното.



  • В разбитото яйце - изцеждаме излишното.



  • Най-накрая в галетата, като първо пристискаме с ръка, за да полепне добре, а после изтупваме, за да се освободи шницелът от излишното количество.



  • Пускаме в горещата мазнина, която трябва да е достатъчно количество. Нужно е мазнината да достига поне до половина от дебелината на шницелите.
  • Пърженето на Кордон Бльото до готовност трае около 15 - 20 минути. 
  • Обръщам шницелите многократно, за да се изпържат равномерно, като при първото обръщане намалявам котлона с още половин степен. По-добре слаб котлон, отколкото много силен, който ще изгори панировката и месото ще остане сурово.



  • Първото обръщане правя, когято видя, че шницелите започват да се зачервяват от страни. Цветът на шницела трябва да е тъмно - златист.



  • Тъй като Кордон Бльото е малко по-обемно е нужно леко изпържване и странично, но това ще прецените Вие сами. Важното е да е еднакъв цвета от всички страни, на готовото Кордон Бльо.



Сервирам готовото Кордон Бльо горещо, с гарнитура от салата и прясно изпечени хлебчета. Вие можете да добавите и пържени картофки, но това е вече въпрос на вкус. Имайте в пред вид, че порцията е достатъчно голяма.


Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!


0