ПЛАТО С АСПЕРЖИ, КАФЯВО МАСЛО И ОЩЕ НЕЩО


Както и в предишни публикации съм писала, сезонът на аспержите в Германия започна от средата на април и вече е към своя край. Германия е голям производител на аспержи и поради тази причина този нетипичен за нас - българите зеленчук е много обичан от немците, а когато са съвсем пресни всички искат да похапнат от тях. В началото на сезона цената на произведените в Германия аспержи е между 15 и 20 евро за килограм, но в края на сезона цената на килограм пада много, около 4 евро и тогава е момента, когато и ние също можем да си позволим да ги опитаме. 
Послушах съветите на Франк, мой приятел германец - живеещ в България и Валбурга - моята немска колежка. А именно, да приготвя аспержите съвсем просто, за да можем да им се насладим на 100 процента. А именно -  само сварени и сервирани  с кафяво масло. Е аз, приготвих и студен зелен сос и любимият ми ХОЛАНДСКИ СОС, защото имах гости, на които исках да доставя удоволствие от опитването и на  тези два вкусни соса.
С това вкусно предложение, можете истински да се насладите на тези изискани пръчки - аспержите!






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

голямо количество аспержи - бели, зелени или лилави /минимум по 300 гр. на човек/
1 кг. картофи /малки по размер/
500 гр. различни видове шунка - пражка, пушена, варена

ЗА КАФЯВОТО МАСЛО:

125 гр. краве масло
2 с. л. брашно за паниране - галета
сол и черен пипер на вкус
1 с. л. унисос на Маги

ЗА СТУДЕНИЯ СОС:

400 гр. заквасена сметана
1 с. л. сок от лимон
100 мл. прясно мляко
2 ч. л. горчица
сол и черен пипер на вкус
различни свежи, зелени подправки - кервиз, магданоз, кресон, див лук, киселец, нарязани на много ситно

ЗА ХОЛАНДСКИЯ СОС:

300 мл.ХОЛАНДСКИ СОС
1 ч. л. индийско орехче
черен или бял пипер на вкус


  • Измивам добре малките картофки и без да са обелени, ги сварявам за 20 минути.


  • Разбивам сметаната с лимоновия сок, прясното мляко и горчицата. Добавям всички зелени подправки, като си оставям малко от магданоза за декорация.



  • Пюрирам соса с помощта на пасатор.



  • Подправям със сол и черен или бял пипер на вкус. Добавям отделения магданоз и оставям на студено в хладилника.



  • Подготвям аспержите.



  • Отрязвам с остро ножче, около 2 см. от дървената им част.



  • Обелвам внимателно с белачката за краставици. Продават се и специални ножчета и белачки за аспержи, но не е нужно да ги имаме, когато пресни аспержи ядем само един път в годината.





  • Пускам аспержите във вряща подсолена вода, в която съм добавила щипка захар и 2 с. л. прясно мляко. Варенето им продължава около 15 минути. Прецеждам готовите аспержи и подреждам горещи в платото.



  • Холандският сос си приготвям от предишния ден, но сервирам горещ. Нужно е само да го претопля и подправя с индийско орехче и черен пипер на вкус.



  • За кафявото масло е нужно само да разтопя маслото на котлона, добавям галетата и изключвам котлона. 





  • Разбърквам и подправям със сол, черен пипер и Унисос на Маги.





  • В подходящо плато сервирам бели и зелени аспержи, поръсени с кафяво масло. За гарнитура добавям сварените и необелени картофи, и различни видове шунки. Декорирам с магданоз!


Студеният зелен сос и Холандският сос сервирам в отделни купички.



Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!

Коментари