Spiеgelei - Kuchen vom Blech или СЛАДКИШ "ЯЙЦА НА ОЧИ"


Днес е Karfreitag или Разпети петък за католиците. Ден, в който никой не работи в католическия свят, ден в който не се яде месо, а се сервира риба, ден на преклонение и смирение. Ние не сме набожни, но пък това е единственият почивен ден за нас, по времето на Католическия Великден, както и по времето на православния Великден. Така, че отделихме му подобаващо внимание, като поканихме моите братя на гости и се подготвихме с трапеза, която беше смесица между български и немски ястия. Имахме си Немски козунак с плодове, Козуначена плитка с кайсии и марципан, този немски сладкиш "Яйца на очи", който е доста популярен и разбира се... по български - Великденска зелена салата и неизменното печено агнешко със зелен лук и ориз. А пък питките /забравихме да си купим хляб, а нито един магазин не работи днес/ бяха "зайчета".Яйцата ни бяха просто купени - готово оцветени от магазина. Къщата ухае на Великден и ние сме много щастливи! Споделям с Вас това ухание и Ви пожелавам весели Великденски празници.






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


 3 лимона
400 гр. масло със стайна температура - меко
475 гр. захар
3 пак. ванилия
щипка сол
8 яйца - размер М
500 гр. брашно
1 1/2 пакетчета бакпулвер
50 гр. пудра захар
1 компот от кайсии
250 гр. маскарпоне
250 гр. извара
75 мл. прясно мляко
200 мл. течна сметана


  • Измих лимоните и на ситно ренде настъргах кората и на трите лимона, а сокът от тях изстисках.



  • В подходяща купа нарязах на кубчета достатъчно мекото краве масло.



  • Добавих 400 гр. от захарта, 2 ванилии, щипка сол и настърганите кори от лимоните.



  • Разбих всичко, с помощта на миксер на пухкав крем. Разбиването продължи на максимална степен около 5 - 7 минути.



  • Когато прецених, че кремът е готов, започнах да добавям 1 по 1 яйцата, като редувах с 1 с. л. брашно. Или ...чуквам едно яйце, разбивам, добавям 1 с. л. брашно, разбивам и така докато свършат всичките 8 яйца.



  • Получи се гладък и пухкав крем.



  • Останалото количество брашно, размесих с бакпулвера.
  • Добавих към крема и разбих съвсем за кратко или около 1 мин., докато брашното се поеме изцяло от крема и се получи гладко тесто.





  • Тавичката на фурната, намазах обилно с олио и поръсих обилно с брашно.



  • Изсипах гъстото тесто в тавичката и подравних.
  • Бях загряла предварително фурната до 175 градуса.



  • Сложих сладкиша да се пече за около 25 минути или докато получи златист цвят. Пробвах готовността му с клечка за зъби.
  • През това време си подготвих глазура от пудрата захар и 100 мл. от лимоновия сок.



  • Готовия сладкиш намазах с лимоновата глазура още докато е горещ и оставих за минимум 3 часа да изстине. 



  • Когато прецених, че е време да довърша сладкиша, след минимум 3 часа, в купа смесих маскарпонето, изварата 2 с. л. от лимоновия сок, 75 гр. захар, 1 пак. ванилия и прясното мляко. Разбих сместта с миксер.



  • Отделно разбих сметаната  до максимална гъстота.



  • Добавих сметаната към маскарпоне крема и без да използвам миксер, разбърках много внимателно, за да не спадне обемът на сметаната.



  • Кайсиите от компота прецедих от сока.
  • Сладкишът нарязах на 20 правилни квадрата с размер 8 х 8 см.



  • Върху всяко парче изсипах една препълнена супена лъжица от маскарпоне крема и леко притиснах, за да се получи формата на кръг.



  • Допълнително подсуших кайсиите върху домакинка хартия.



  • Върху всяко парче сладкиш, аранжирах с кайсия, която в същност беше и жълтъкът на "яйцата на очи"
  • Ако искате да дадете допълнителен гланц на кайсиите, можете да намажете всяка кайсия с медена вода - малко мед, разбит с малко количество вода.
Сладкишът е много вкусен, много ефектен и много точно се вписва по време на Великденските празници. Надявам се, идеята да Ви е харесала!
Весели Великденски празници на всички читатели на "Ухае на..."



Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!

0