Früchte - Hefekuchen или НЕМСКИ КОЗУНАК С ПЛОДОВЕ


И тази година Католическият Великден е една седмица, преди нашия Великден. Тъй като ще имаме почивен ден, съобразен с празниците в Германия, позволих си да приготвя и типично немски козунаци и сладкиши. Впечатли ме начинът на направа на този немски вариант на козунак, защото почти няма месене и е много подходящ за всички, които не обичат да месят, но пък искат да си приготвят у дома козунак. И за пореден път се убедих, че дори и това тесто изисква достатъчно време за втасване. Така, че без месене, но с предвидено свободно време за втасване на тестото и ...козунак с плодове.






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

500 гр. брашно
1 пак. суха мая
100 гр. захар
2 пак. ванилия
щипка сол
200 мл. прясно мляко
150 гр. масло със стайна температура
2 яйца
100 гр. сушени кайсии
50 гр. сушени боровинки
50 гр. стафиди
100 гр. пудра захар
2 с. л. лимонов сок
настъргана кора на 1 лимон

  • В подходяща купа смесвам брашното, маята, захарта, ванилиите  и солта.




  • Затоплям за кратко млякото в микровълновата печка. Не трябва да е горещо, а само топло.
  • Добавям към брашното маслото, което съм нарязала на малки кубчета. Маслото трябва да е меко.
  • Чуквам и яйцата в брашното.
  • Добавям и топлото прясно мляко.



  • Месенето на тестото е с миксер, с накрайниците за тесто. Месенето продължава, докато се поеме цялото количество брашно, докато не се усещат повече бучки от маслото и докато се получи гладко тесто.



  • Тестото е гъсто, но не се събира на топка.







  • Добавям всички сушени плодове към тестото, като кайсиите трябва да са нарязани на малки парчета и разбърквам с миксера.




  • Подготвям си формата, която трябва да е с диаметър 22 см. Аз използвах йенска тенджера с този размер.
  • За да мога лесно да извадя готовия козунак от формата, изрязах хартия за печене с размера на дъното, но си оставих четири лентички, които излизат извън формата.
  • Намазах формата и хартията с обилно количество олио.



  • Изсипах тестото във формата и подравних.



  • Покрих формата с кърпа и оставих на топло място да втасва. По рецепта е нужен 1 час за втасване. У дома беше 25 градуса, но явно не беше достатъчно топло и на козунака му бяха нужни 1,5 часа за втасване. От опит знам, че няма тесто, което да не втаса. Има теста, които втасват бързо и теста, които се нуждаят от повече време. Бях се въоръжила с търпение и го изчаках.
  • Когато прецених, че достатъчно се е надигнал козунакът, загрях фурната до 200 градуса и пекох 1,5 часа, или до златисто-кафяво. Но преди да извадя готовия козунак, направих проба със дървено шишче. Клечката беше суха.



  • Готовия козунак оставих във формата за 10 минути да поизстине и чак тогава извадих върху решетка.


  • Смесих пудрата захар с 2 с. л. прясно изцеден сок от лимон.




  • С помощта на супена лъжица покрих козунака с бялата смес.



  • Декорирах с настърганата кора на лимона.



Този козунак е много лесен за приготвяне и има невероятен вкус! Опитайте!


Нека да уважим Католическия Великден!


Коментари