КОПРИВЕНА КАША


Моят приятел Франк, банскалия от немски произход, ме предизвика с тази коприва. Поразходих се из района и набрах пълна купа от връхчетата на млада, пролетна коприва. Много исках да Ви покажа любимото си ястие от това необичано от всички растение. Рецептата за тази каша научих, преди почти 30 години, в едно село, в Стара планина. И понеже това си е дълъг период, забравила съм и името на селото, и името на жената, чиято е рецептата. Но пък с подробности ще Ви покажа, как точно да си направите вкусна копривена каша. 






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


1 пълна, голяма купа с връхчета от млада коприва /нямам кантар и не знам колко грама е/
1 с. л. ситно нарязан пресен джоджен
1 с. л. ситно нарязан пресен магданоз
2 стръкчета зелен лук
2 стръкчета пресен чесън /аз не разполагах с такъв и заместих с 3 скилидки стар чесън/
2 с. л. брашно /пълни с връх/
250 мл. зеленчуков бульон
400 мл. прясно мляко /аз използвах 200 мл. течна сметана и 200 мл. прясно мляко/
50 гр. краве масло
2 с. л. слънчогледово олио
сол и черен пипер на вкус
1 варено яйце за декорация
щипка лют червен пипер за декорация


  • Измивам добре копривата. За брането й и за измиването, използвам ръкавици.


  • Слагам копривата в подходяща по размер тенджерка и заливам със зеленчуковия бульон. Включвам котлона на средна мощност и оставям копривата да се вари до омекване.





  • Сварената коприва прецеждам, а отварата от нея запазвам. 
  • Прецедената коприва пасирам с помощта на пасатор.


  • В друга тенджерка и отново на средна мощност на котлона, разтопявам маслото и добавям към него олиото.




  • Добавям към маслото ситно нарязания зелен лук и пресен чесън, ако е стар чесън - пасирам предварително. Задушавам до омекване.



  • Поръсвам с двете супени лъжици брашно и с непрекъснато бъркане, запържвам до получаването на златист цвят на брашното.



  • Заливам златистото брашно с отварата от копривата и добавям прясното мляко и сметаната, като разбъркването е често с тел за разбиване, за да не залепва кашата по дъното на тенджерката. Мощността на котлона е през цялото време средна.




  • Добавям пасираната коприва към кашата.



  • Подправям кашата със сол на вкус, черен пипер, пресен джоджен, пресен магданоз и оставям на изключен котлон да се довари.



Сервирам копривата с кръгчета варено яйце, стръкче пресен джоджен и поръсена леко с лют пипер. Не добавям сирене и орехи, защото това е нашето желание. Но ако така обичате Вие - добавете. Само внимавайте със солта при добавянето на сирене!
Добър апетит!


Коментари