КЮФТЕТА СЪС СЬОМГА


Няма начин да отскочите до Дания и да не похапнете и рибени кюфтета. А пък сервирани със домашно приготвен сос Ремуладе - комбинацията е невероятна. Така, че ние ги опитахме на място, а си приготвихме и у дома. Може да се приготвят със сьомга, а може да се използва и филе от треска или друга бяла риба. Въпрос на финансови възможности и вкусови предпочитания.  






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

400 гр. картофи
1 с. л. сок от лимон
250 гр. филе от сьомга /риба треска/
сол и черен пипер на вкус
1/2 ч. л. настъргано индийско орехче
2 с. л. ситно нарязан магданоз
настърганата кора на 1 лимон
2 с. л. грис
2 яйца
50 гр. брашно за паниране /галета/
брашно за овалване
мазнина за фритиране

  • Заливам сьомгата със сока от лимона и оставям на студено да престои.



  • Измивам картофите и ги сварявам с обелките, в подсолена вода, за около 20 минути. 
  • Готовите картофи обелвам и пюрирам, а може и да се настържат на едро ренде.



  • Рибата намачквам, а може и да се нареже на много ситно или пък да се мине на блендер, за да се получи кайма.



  • В подходяща купа изсипвам картофите, каймата от риба, едно яйце, настърганата кора от лимон, магданоза, гриса и подправям със сол, черен пипер и индийско орехче. Ако е необходимо още сгъстяване, добавям и 1 - 2 с. л. брашно. 



  • Размесвам всичко с ръка. Важното е да се получи консистенция, подобна на сместта за кюфтета. 


  • Оставям картофено-рибената смес за около 30 минути на студено, за да се стегне.
  • Оформям кюфтенца с големина колкото яйце и овалвам в брашно.




  • Оставям кюфтенцата отново за около 30 минути на студено.
  • Всяко кюфтенце притискам с ръка, за да придобие леко сплескана форма. Така съм сигурна, че са добре изпържени и в сърцевината.
  • Потапям кюфтенцата първо в разбитото яйце.



  • Овалвам кюфтенцата обилно в галета и пускам да се пържат в предварително загрятата мазнина.
  • За да не употребявам голямо количество олио, използвам малка на размер тенджерка.
  • Мазнината загрявам на средна степен на мощност на котлона. Това отнема малко повече време, докато се достигне нужната за фритиране температура, но е сигурно, че кюфтенцата ще се изпържат добре и няма да изгори бързо панировката. Всяко кюфтенце обръщам и изпържвам до получаването на тъмно-златист цвят. 


  • Готовите рибени кюфтенца изваждам с помощта на решетъчна лъжица в покрита с домакинска хартия купа, за да се отцедят от излишната мазнина.

Сервирам топлите кюфтета със сьомга с вкусния студен сос Ремуладе.




Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!


Коментари