ПРОЛЕТНА САЛАТА С ПАНИРАНИ ЯЙЦА


Наближава отново Великден!
Нека да приготвим много лесен козунак и агнешко печено, а за разнообразие да си направим шарена салата с панирани яйца, които са в изобилие в този момент на годината.
Весели Великденски празници на всички почитатели на Ухае на ...!   






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

Повечето продукти за салатата са по Ваше желание. Идеята е да се използват първите пролетни и ядливи зеленийки в гората или градината. Ако пък сте като мен и нямате време да  ги берете - просто купувате от магазина.

За салатата:


бейби спанак
фелд салат
кресе
див лук
див чесън
ядлива детелина
ядливи теменужки
магданоз
копър
кълнове от люцерна
рукола
млади листа от глухарче
и всичко зелено, което хресвате
10 филийки съвсем тънко / почти прозрачни/ нарязани пушени бекончета

За дресинга:

6 с. л. зехтин /може да се замени със слънчогледово олио/
3 с. л. прясно изцеден сок от лимон
сол и черен пипер на вкус
3 с. л. студена вода

За панираните яйца:

8 бр. твърдо сварени яйца
8 с. л. брашно
2 сурови яйца
сол и черен пипер на вкус
8 с. л. брашно за паниране или галета
6 с. л. ситно счукани и обелени бадеми
олио за фритиране

И като допълнение:

франзела от предишния ден
1 - 2 с. л. слънчогледово олио
сирене крема
див /сибирски/ лук



  • В подходяща по размер и дълбока чиния изсипвам брашното.


  • В друга купа разбивам двете яйца и ги подправям със сол и черен пипер.



  • В трета дълбока чиния, смесвам галетата и едро счуканите бадеми и също подправям със сол и черен пипер.



  • Варените яйца - обелвам.



  • Всяко яйце овалвам първо в брашно.



  • После потапям в разбитите яйца.




  • Най-накрая овалвам в бадемовото брашно за паниране.



  • Загрявам мазнината на максимална мощност на котлона, но самото фритиране правя на средна мощност, за да не ми изгарят бързо панираните яйца. Пускам ги в мазнината с помощта на решетъчна лъжица.



  • Ако се налага - обръщам. Пърженето продължава около 3 минути или докато получат тъмен златист цвят.



  • Готовите, панирани яйца изваждам върху домакинска хартия, за да се оцедят от излишната мазнина.



  • Филийките бекон нарязвам на тънки лентички.



  • В тефлонов тиган загрявам една с. л. слънчогледово олио и пускам бекончетата да се пържат.



  • Изпържвам бекончетата докато получат тъмно-златист цвят и станат хрупкави. Пърженето е на средна мощност на котлона.



  • Почиствам и измивам всички "зеленийки". Подсушавам с центрофуга за подсушаване на листни зеленчуци, а ако не разполагате с такава - с помощта на кухненска кърпа.



  • В купичка разбивам всички продукти за дресинга.



  • Всички зеленчуци слагам в купата за сервиране и заливам с дресинга. Разбърквам внимателно с две лъжици.
  • Франзелата нарязвам на дебели филийки, които заливам с олиото и запичам от двете страни във фурната, върху хартия за печене. Изпечените филийки намазвам с крема сирене и поръсвам обилно със ситно нарязан див лук.



  • Сервирам салата в подходящи чинии. Поръсвам всяка порция салата с хрупкавите лентички бекон. и добавям по две панирани яйца за всяка порция.
  • Вкусните печени филийки, намазани с крема сирене и поръсени с див лук са гарнитурата към салатата.




Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!




0