ВЕЛИКДЕНСКИ ПИТКИ - ЗАЙЧЕТА


Както вече писах в предишна моя публикация, ние отбелязахме Великден в петък, поради естеството на работата ни. Налага се да поработим, когато са празниците. Тъй като в този ден не работеше нито един магазин в Германия, а забравихме да купим хляб, набързо омесих тесто за питка и в последния момент реших, че мога да изработя малки хлебчета, като за оформянето им използвах немското оформяне на козуначени хлебчета с формата на заешки главички.
За тестото за питката си имам пропорции на продуктите, които винаги използвам, но този път намалих количеството, за да се получат само 9 броя зайчета.





НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

400 гр. брашно и още 100 гр., ако се наложи
2 яйца
3 с. л. олио
1 пак. суха мая
1/2 ч. л. сол
1 с. л. захар
150 гр. кисело мляко
100 мл. прясно мляко

  • В подходяща купа смесвам 400 гр. брашно, солта, захарта и сухата мая. Добавям олиото, 1яйце, белтъкът на второто яйце и киселото мляко. Прясното мляко загрявам предварително в микровълновата фурна, но в никакъв случай - горещо. Разбивам всичко с помощта на миксер и накрайниците за тесто.




  • За мен тестото е готово, когато се оформи на топка, около накрайниците на миксера. Ако се наложи, добавям още малко брашно. Количеството на брашното не може да се изчисли точно, защото всичко зависи от тип брашно, измерване на продуктите, големината на яйцата и т. н. Важното е тестото да е добре омесено, да е поело цялото количество брашно от купата и да се е оформило на топка, около накрайниците на миксера.
  • С набрашнени ръце дооформям тестото и покривам купата с кърпа. Оставям на топло за около 40 минути да втаса.



  • Втасалото тесто разделям на 9 горе - долу еднакви по големина топки.



  • Всяка топка разтеглям на фитил с дължина около 37 см.
  • От всеки фитил отрязвам едно парче, с големина около 2 см. като избирам този край на фитила, който ми се вижда по-дебел.



  • Изтънявам допълнително и двата края на всеки фитил, а от отрязаното крайче оформям малко топче.



  • Прегъвам фитила на половина, усуквам прегънатите краища два пъти и разделям върховете им така, че да се получат ушичките на зайчето. Слагам топчето в средата, където е прегъването на фитила.



  • Подреждам зайчетата в тавичка, покрита с хартия за печене. Покривам с кърпа и оставям на топло да втасат за около 30 минути.



  • Разбивам жълтъкът с 2 с. л. прясно мляко и намазвам зайчетата. 
  • Загрявам фурната на 200 градуса.





  • Поръсвам топчето - муцунката с морска сол, но Вие може да използвате сусам, маково семе, белено слънчогледово семе или всичко, което имате под ръка и подхожда на Вашия вкус за питка.



  • Печенето на питките продължава около 25 - 30 минути или докато получат тъмно - златист цвят.

Питките се харесаха много на моите гости. 



Коментари