"СПЕЦИАЛНО" ПАНИРАНО ФИЛЕ ОТ РИБА ТРЕСКА a la Йенс


Няма начин да отиде човек до Дания и да не похапне риба и други морски продукти. То - рибата присъства навсякъде. И как да не, като Дания е широка само 100 км. и е заобиколена от морета. А пък Хобро - градът, в който ние гостувахме  е в близост до фиорд - дълъг и тесен морски залив, а Северно море е само на 1 час път. 
Нашият домакин - Йенс  приготви с огромно желание съвсем прясно  филе от треска,  със специална панировка, разработена лично от него. 
Точно с тази вълшебна, панираща смес искам да Ви запозная и да попълня колекцията с рецепти от мъже - за мъже, които имат желание да изненадат любимите си.
Давам път на Йенс и неговата панирана риба!





НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

филе от треска или друга бяла риба - количеството определяте Вие сами
2 яйца
100 мл. течна сметана
1/2 ч. ч. брашно
1 с. л. горчица на прах /заменя се също с нормална горчица/
1 с. л. ситно нарязан копър
брашно за паниране - галета
сол и зърна от различни цветове пипер - шарен пипер
4 с. л. слънчогледово олио

  • Започваме с приготвянето на панировката.
  • В подходяща купа или дълбока чиния разбиваме двете яйца и добавяме сметаната, горчицата и копъра и отново разбиваме.
  • Добавяме много бавно и по малко брашното. Не изсипвайте от един път цялото количество брашно, защото сместта за паниране може да стане много гъста и да се наложи да разреждате допълнително със сметана или прясно мляко.



  • Йенс не добавя сол в панировката. 
  • Разбиването на панировката продължава, докато се получи гладка смес, която е малко по-плътна от тестото за палачинки.

  • В друга чиния изсипваме брашното за паниране - галетата.





  • Почистваме филето от треска внимателно от останалите малки кости. Измиваме и подсушаваме с домакинска хартия.



  • Порционираме рибата на продълговати парчета.
  • Посоляваме рибата и поръсваме с прясно смлян цветен пипер.



  • Загряваме мазнината, която е много малко като количество, в подходящ по размер тиган и пържим рибата на средна мощност на котлона. Ако е на максимална мощност, може много бързо да потъмнее панировката.



  • Изпържваме панираната риба от всички страни до тъмно златисто.



Сервираме рибата с добре изстудено бяло вино!

Благодаря сърдечно на Йенс за дадената ни възможност, да опитаме от неговата специална панирана риба!

0