HERRENSALAT ИЛИ ВКУСНА САЛАТА С КАРТОФИ, ЯБЪЛКИ И ОЩЕ НЕЩО


Отново оставям немското име на салата, защото превода е невъзможен и комичен, но пък самата салата е достатъчно известна в цяла Германия и както и повечето рецепти има и всевъможни варианти. Аз приготвям рецепта специфична за района, в който живеем  - Хунсрюк. 
И тъй като тук ни погалиха за кратко слънчевите лъчи, което е рядкост, побързахме да си приготвим барбекю, а салатаката е идеалната гарнитура за всички меса, приготвени на скарата.






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

5 сварени с обелките картофа
5 твърдо сварени яйца
5 краставички от буркан
5 глави кромид лук
5 ябълки
250 гр. телешки салам или Fleischwurst
125 гр. свинско месо в собствен сос или Schweinefleisch от консерва /не е задължителна съставка/
250 гр. майонеза
150 гр. кисело мляко
сол и черен пипер на вкус

Хубаво е картофитe, ябълките и лукът да са горе - долу с еднаква големина. Ако използвате, например ябълки с по-голям размер - намалете количеството им.

В някои райони на Германия, свинското месо от консерва се заменя със сьомга или друго филе от риба, но от буркан. Но тъй като присъствието на риба в тази салата  не е по нашия вкус, я приготвих само с телешки салам и свинско месо.

  • Майонезата и киселото мляко смесвам в купичка и разбивам с тел за разбиване. Овкусявам със сол и черен пипер.




  • Всички останали продукти за салатата нарязвам на малки кубчета с размер около 1 - 1,5 см.







  • Ябълките обелвам и нарязвам на кубчета.



  • Картофите е добре да са изстинали. Обелвам и нарязвам също на кубчета.



  • В подходяща купа смесвам всички кубчета от зеленчуци и месо. Разбърквам.



  • Заливам с майонезената смес, разбърквам за да се поеме добре от съставките и оставям готовата салата на студено за 30 минути.
Сервирам Herrensalat винаги охладена като гарнитура за печени на барбекю меса.



Коментари