ЗАДУШЕНО АГНЕШКО МЕСО С ГЪБИ


Ние много обичаме агнешко месо, но рядко го приготвяме, паради липсата му на немския пазар и високата цена. Но пък винаги, когато има на промоция си позволяваме да купим и да си доставим удоволствие от вкуса му. И понеже рядко го приготвяме, почти винаги е приготвено по Гергьовски или със зелен лук и ориз. Но пък българската кухня е толкова богата на рецепти с агнешко месо, че се допитах до старата кулинарна книга на Пенка Чолчева и ...Задушено агнешко месо с гъби, гарнирано с пържени картофки и грах с масло. Много добра комбинация, изключително вкусна и изискана!






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

800 гр. агнешко месо - бутче или плешка
1/2 ч. ч. мазнина по Ваш избор
1 ч. ч. сухо бяло вино
1 ч. ч. вода
сол на вкус
250 гр. пресни гъби печурки
20 зърна черен пипер
1 с. л. брашно
1 с. л. доматена салца 
2 с. л. олио

  • Измивам месото, подсушавам с домакинска хартия и обилно посолявам.



  • Загрявам мазнината в тенджерата под налягане и слагам месото да се пържи, като го обръщам, за да се зачерви равномерно от всички страни.



  • Измивам гъбите и ги нарязвам на филийки.



  • Когато преценя, че месото се е изпържило от всички страни, наливам върху него виното и горещата вода, прибавям гъбите и зърната черен пипер. Затварям тенджерата с капака и оставям на минимална степен на котлона за минимум 45 минути, или време подходящо за готовност на месото.



  • Когато месото е готово, изваждам с помощта на решетъчна лъжица, за да изстине и отделям костта. Когато е добре задушено, кокалът се отделя много лесно от месото, като внимавам да не развалям формата на бутчето или плешката, за да мога после много лесно да го нарежа на филии.
  • През това време, в друга тенджера и на средна мощност на котлона, загрявам двете с. л. олио. В тях изпържвам брашното, заедно с доматеното пюре и при непрекъснато бъркане. Старая се да получа малко по-тъмен цвят на брашното, за да е тъмен и сосът при сервирането.



  • Разреждам брашното със бульона от задушаването на агнешкото месо, заедно с гъбите. Разбивам непрекъснато с тел, за да не се получат бучки от брашното, а сосът да е гладък.



  • Връщам месото в леко сгъстения вече гъбен сос и оставям на много слаб котлон да къкри още минимум 15 минути.



  • Изваждам месото от соса и го нарязвам на филийки.
  • Нареждам нарязаното месо в голяма чиния и го поливам с част от гъбения сос.
  • От едната страна на месото слагам пържени картофи или ориз - пилаф.
  • От другата страна - грах с масло. Аз използвам замразен грах, който сварявам за много кратко в подсолена вода и после изцеждам и заливам с разтопено масло.



И ето, че опитахме още една рецепта от богатата българска кухня!
Добър апетит!

Коментари