БЬОФ "СТРОГАНОФ"


Всички познавате ястието и поради тази причина няма да Ви занимавам с неговата история. Не претендирам, че съм го приготвила по оригинална рецепта, защото с течение на времето ястието доста се е променило, а и много зависи от това в кой край на света се предлага. Претендирам обаче, че е изключително вкусно. Спазила съм  основните продукти в рецептата - телешко филе, гъби и задължителната заквасена сметана.  Добавих съвсем малко доматено пюре, за да му придам малко по-бразилски вкус и разбира се - лентички кисели краставички. При мен отпадна горчицата, за да отлича Бьоф "Строганов" от любимата ни Риба "Строганоф". За гарнитура не използвах юфка или варени картофи, а любимият ни ориз Басмати, но пък изискването за нещо зеленичко спазих и поръсих със ситно нарязан пресен магданоз. Харесах много начина на  поднасяне на това ястие от Джейми Оливър и затова използвах за декорация кръгчета салатен /червен/ лук.
Е...време е да похапнем!







НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

300 гр. телешко филе
1 глава кромид лук
250 гр. пресни гъби печурки
4 мариновани краставички от буркан
200 мл. телешки бульон
2 с. л. мазнина по Ваш избор /аз използвах Butterschmalz/
150 мл. сухо бяло вино
1 с. л брашно
1 с. л. доматено пюре
200 гр. заквасена сметана
1 - 2 ч. л. прясно изцеден лимонов сок
1/2 ч. л. захар
сол и черен пипер на вкус
1 с. л. ситно нарязан пресен магданоз
1 гл. салатен /червен/ лук

  • Важното за това ястие е месото да се нареже на тънки лентички. Аз нарязвам филето първо на филийки с дебелина 1 см. и после всяка филийки нарязвам на две или три тънки лентички.



  • Загрявам на максимална степен на котлона мазнината и изпържвам за кратко в нея лентичките телешко месо. Когато сложа месото, намалявам котлона с половин степен. Моята печка им само 3 степени. Важното е да почервенее месото от всички страни, но да не се изпържва до готовност, защото има опасност да остане жилаво. Самото пържене продължава около 7 - 8 минути.



  • Изваждам месото от тигана и подправям със сол и черен пипер.



  • В мазнината, в която пържих месото слагам измитите, почистени от пънчетата и нарязани на тънки филийки гъби. Намалявам котлона с още половин степен /втора степен от 3 възможни/ и пържа гъбите, докато поомекнат.

  • Добавям към гъбите нарязания на ситно кромид лук и го изпържвам само до омекването му. Не позволявам на лука да потъмнява.





  • Поръсвам зеленчуците с брашното и разбърквам.



  • Добавям доматеното пюре и също разбърквам.



  • Заливам с горещия телешки бульон и виното.



  • Щом ястието заври връщам месото в него и намалявам котлона с още половин степен /1,5 от 3 възможни/.



  • Разбърквам предварително заквасената сметана и я добавям към леко къкрещото ястие.



  • Нарязвам краставичките на тънки лентички и ги добавям към вкусния вече сос. Оставям  ястието на котлона да къкри до готовността на месото. При мен това отне около 15 минути. Пробвам на вкус и добавям сол и черен пипер, само ако е нужно.
  • Поръсвам с малко захар и добавям лимоновия сок, когато вече котлонът е изключен. Захарта добавям, за да омекоти киселинноста на ястието от доматеното пюре, заквасената сметана и лимоновия сок. 


  • Малко преди да е готово ястието си сварявам оризът, според указанията на опаковката. За ориз басмати пропорцията е 1:5, а именно 1 ч. ч. ориз и 5 ч. ч. вода, или 125 гр. ориз и 750 мл. вода.



Сервирам Бьоф "Строганов" гарниран с ориз, поръсен със пресен магданоз и декорирам с кръгчета салатен лук и резенче лимон.


Добър апетит!


Коментари