ПИЛЕ ЛЮТИКА


Още една много вкусна рецепта, която съм научила от моята свекърва - баба Руска. Когато за първи път я пробвах, преди около 25 години, останах удивена от невероятното съчетание на крехко пилешко месо, печени чушки, чесън и съвсем малко люта чушка. Чеснов аромат, невероятен вкус на печена чушка, крехко пилешко месо и съвсем леко подлютено ястие. Нямам представа, от кой район на България е рецептата, но предполагам, че е от Ямболския край. 
Една идея за разнообразяване на приготвянето на пилешкото месо!






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


 400 гр. пилешко месо /аз използвах пилешки шницели, но може да се приготви и с пилешки бутчета, или пилешко месо по Ваше желание/
500 гр. изпечени и обелени чушки
1 гл. счукан чесън /ако е китайски - само 6 скилидки/
70 гр. краве масло
5 с. л. домати от консерва или 1 домат /обелен и нарязан на кубчета/
1 люта чушка по желание
1 с. л. ситно нарязан магданоз



  • Загрявам маслото в подходящ по размер тиган - по възможност по-дълбок.
  • Нарязвам пилешкото месо на жюлиени /лентички/, ако използвате бутчета - остават цели и изпържвам в горещото масло само до златист цвят. Не е нужно да е изпържено до готовност.



  • С помощта на решетъчна лъжица, изваждам месото и слагам на дъното на тавичка, в която ще пека ястието.




  • В мазнината, в която пържих месото, изпържвам за съвсем кратко нарязаните на лентички печени чушки.




  • Добавям доматените кубчета.



  • Пасирания чесън  и нарязаната люта чушка, която е само по желание, добавям също.



  • Поръсвам със ситно нарязания магданоз и разбърквам. Не е необходимо повече пържене.



  • Със зеленчуковата смес заливам парчетата пилешко месо.



  • Запичам във фурната за около 45 минути или до готовност на месото.
Сервирам ястието горещо, но охладено също има невероятен вкус!



Добър апетит!

Коментари