ТОРТА "СНЕЖНО ПОЛУКЪЛБО"


След краткото ми посещение в България, аз съм отново "на линия". Заредена  съм с положителни емоции, страхотна енергия и много голямо желание за приготвяне на вкуснотии. 
По време на престоя си в София имах възможност да се разходя до площад "Славейков". Много съм щастлива от трите стари кулинарни книги, които купих от там само за 3 лв. Много от Вас знаят, че се опитвам да съхраня и популяризирам традиционни, познати и непознати, но чисто български ястия и сладкиши. Сега колекцията ми с идеи се увеличи многократно.
Тази тортичка ми показа за пореден път, че изборът на чисто български сладкиш не се изчерпва само с вкусната  торта Гараш, баклава, праскови, скалички, сладък салам и другите познати на всички вас. Оказа се, че имаме още страшно много, но непознати, наши си сладкиши и тази малка, вкусна, бърза за направа и ефектна тортичка е една позабравена чисто българска рецепта от книгата на известната Пенка Чолчева.
Предлагам Ви едно Снежно полукълбо на фона на страхотния сняг в нашия двор!
Тази торта е част от моята традиция да приготвям торти за рожденниците във фамилията. Малко със закъснение поздравявам двамата си племенника - Борис и Мони! Да са живи и здрави!







НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

4 яйца
1 1/2 ч. ч. захар
500 мл. прясно мляко
60 гр. разтопен  шоколад
2 ванилии
6 листа желатин или 1 пак. желатин на прах
300 гр. обикновенни бисквити
3 с. л. ром или ликьор

За декорация - настърган шоколад или бонбони - перлички

  • Натрошавам бисквитите в купа и ги напръсквам с рома.



  • Разтопявам шоколада.



  • Накисвам желатиновите листа в малко студена вода.



  • В подходяща тенджерка разбивам две от яйцата и два жълтъка с 1/2 ч. ч. захар. Прибявам прясното мляко и слагам на котлона само докато сместта заври, като не спирам разбъркването. Малко преди да заври, сместта се сгъстява и се получава гладък крем. Отделям от котлона.



  • Към горещия крем, добавям разтопения шоколад, ванилията и набъбналия желатин като продължавам да разбивам до получаването на гладък крем.




  • Заливам с горещия крем бисквитите и разбърквам.



  • Изсипвам сместта в купа с обло дъно, изплакната предварително със студена вода, за да може после по-лесно да се обърне тортата в чинията.
  • Оставих тортата на студено за няколко часа или докато се стегне.



  • Сварявам гъст сироп от 1 ч. ч. захар и 1/2 ч. ч. вода.




  •  Разбивам останалите белтъци на плътен сняг с помщта на миксера. Добавям към тях горещия захарен сироп, като не спирам да разбивам.




  • За около минута накиснах купата, в която се охлаждаше  тортата, в гореща вода, за да мога по-лесно да я обърна в чинията за сервиране.



  • С помощта на нож нахвърлях изстиналия белтъчен крем, без да го заглаждам.




  • Декорирах с бонбонени перли.



По желание към бисквитите може да добавите и нарязани на ситно портокалови захаросани корички.
Нека се насладим на едно непознато, но българско  "Снежно полукълбо"!

Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!








Коментари