Translate

вторник, 13 януари 2015 г.

ПИЛЕШКИ ДРОБЧЕТА С ЛУК НА ФУРНА


Това са "исторически" пилешки дробчета. Така ги наричат всички наши приятели, които достатъчно дълго са опитвали този деликатес, приготвян от моята свекърва. Нямаше празник, нямаше рожден ден или сватба, на която да не присъстват тези пилешки дробчета. Това е, защото моят свекър почти цял живот се е занимавал с птицевъдство и нямаше как пилешкото дробче да не е на почит и уважение, а пък моята свекърва да не е най-добра в приготвянето им. Така, че ...аз също се научих да ги приготвям и не, че е някаква много сложна рецепта, но си има някои тънкости, като например - добавянето на много любов при изпълнението й.






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

400 гр. пилешки дробчета 
3 глави кромид лук или връзка пресен лук
1 с. л. чубрица
сол и черен пипер на вкус
1/2 ч. ч. олио
1/2 ч. ч. вода

  • Обелвам и нарязвам лука на филийки. Не се старая да са много тънки, защото така повече усещаме вкуса му.



  • Почиствам пилешките дробчета, ако е нужно от зелените остатъци от жлъчката. Не ги отделям едно от друго. Те са свързани с жилка две по две. Измивам дробчетата добре и ги оставям да се изцедят от водата.
  • Предпочитам да купувам свежи пилешки дробчета, но ако случайно купя от замразените, размразяването им е винаги за дълго време на стайна температура или за цяла нощ в хладилника. Не използвам размразяване в микровълнова фурна или във гореща вода. При такова екстремно размразяване се наранява целостта на дробчетата и много лесно се разкашкват при приготвянето им.
  • Старая се от началото до края на обработването им, да запазя целостта им, което допълнително допринася за техния невероятен вкус.
  • След като дробчетата са добре изцедени от водата ги подреждам в подходяща по размер тавичка. Аз използвам от йенско стъкло.



  • Покривам дробчетата с половината количество лук, посолявам на вкус, добавям черен пипер на вкус и чубрицата.



  • Покривам с останалото количество лук и много внимателно с ръце, съвсем леко ги поразмесвам. Не използвам вилица или лъжица за разбъркване, за да запазя целостта им.
  • Заливам с олиото и водата.
  • Слагам тавичката в студена фурна и включвам на 200 градуса.




  • След около 30 минути, когато започне да се усеща уханието на ястието, изваждам тавичката и с помощта на лопатка или на две лъжици, обръщам много внимателно дробчетата. Ако ги разбъркате, те ще се раздробят. Поради тази причина обръщането им е много внимателно.



  • Връщам тавичката отново в горещата фурна и печенето на дробчетата продължава още 20 минути на 200 градуса или докато останат на мазнина и леко потъмнеят от горе. Ако случайно се препекат - дробчетата стават много сухи. За добрия вкус на дробчетата е важно те да са сочни.



Сигурна съм, че много от Вас могат да си приготвят вкусни пилешки дробчета, но исках да споделя и изпитаната рецептата на моята свекърва - любимата на всички баба Руска!
Добър апетит!
Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!






Публикуване на коментар