ГОЛИ САРМИ


Много години опит в кухнята имам, но все още се намира ястие, което да ме изненада. Така е и с тази българска рецепта за "Голи сарми", която прочетох в едно старо издание, от 2010 година, на вестник "100 вкусотии". То...ние - българите в чужбина, четем всичко - без значение, кога е датата на издаването му. Но това е друга тема на разговор.
Та...за "Голите сарми". Ами вкусни и различни. Нужни са само кайма, ориз, яйца, лимонче, целина  и много малко подправки. Получава се вкусно, киселичко и различно от обикновенното ястие.
Ако искате да разнообразите Вашето меню  - опитайте го!






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

500 гр. кайма - смес
1/2 ч. ч. ориз /по възможност кръгъл, близко до българския Ризон/
5 с. л. брашно
3 яйца
125 гр. краве масло
1 лимон
корен от целина около 100 гр.
1/2 ч. л. червен пипер
сол и черен пипер на вкус
1 с. л. инстантен бульон или 1 кубче /по Ваш избор/

  • В подходяща по размер купа смесвам каймата, ориза, белтъка на две от яйцата, сол и черен пипер на вкус.
  • Омесвам каймата като за кюфтета.




  • От добре омесената кайма оформям около 13 на брой кюфтенца, които са с продълговата форма.



  • Овалвам кюфтенцата обилно в брашно и без да ги сплесквам, ги оставям на студено в хладилника за около 1 ч. да престоят.



  • Във 1 л. вряща, подсолена вода пуснах целината, предварително обелена, измита и нарязана на осминки.



  • Във врящата вода добавих и 1 с. л. инстантен бульон. Аз не се притеснявам от "Е-та" и използвам много често бульон за овкусяване на ястията. Но...това е Ваш избор. Не е задължително.



  • След като целината повря около 10 минути, добавих половината от маслото.
  • Пуснах много внимателно и едно по едно кюфтетата.
  • Кюфтетата се варят на тих огън, за да не се разкъсат, до пълното омекване на ориза, което трае минимум 20 минути.





  •  Разбивам двата жълтъка и яйцето с миксера.
  • Добавям на тънка струйка и с постоянно разбиване сока на лимона.



  • Разбиването продължава и добавям постепенно сосът от ястието.
  • Какво количество от соса да добавя, преценявам според гъстотата на яйчения сос. Това определяте Вие сами, според Вашето желание. Сосът се сгъстява единственно от брашното, в което са оваляни кюфтенцата и при варенето се е отделило.



  • Останалото количество масло,  разтопявам в подходящ съд, като внимавам да не изгаря. Котлонът е на средна мощност.



  • Разтопеното масло отделям от котлона, добавям червения пипер и разбърквам. 



  • Ние не обичаме червеният пипер да е загорял /това става много бързо, ако тенджерката е на горещия котлон/, защото започва да нагарча и поради тази причина, отделям разтопеното масло от горещия котлон. 


  • В предварително затоплени чинии, разпределям от кюфтенцата, заливам с яйчен сос и поръсвам с "червеното масло".
  • Ние похапваме с удоволствие  и сварената целина, за това я аранжирам също в чинията.



Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!


Коментари