ШАРАН В ТЕСТО - НА ФУРНА



Никулден у нас е много тачен празник. Не, защото имаме именник, а защото аз имам рожден ден. Всяка година менюто е едно и също. Ще кажете много скучно! Да! Скучно, но както казва Джони, моят по-голям брат - ние само на този ден ядем шаран - пълнен с лук и орехи. Но...тази година шаранът беше пълнен с лук и орехи, но опечен в тесто. Получи се невероятно вкусно ястие и цялото семейство останаха много доволни и впечатлени.
Ако и Вие искате да впечатлите гостите си и те да останат доволни - пригответе този шаран в тесто!






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

1 шаран - 1,5 кг.
8 - 9 глави кромид лук
1 ч. ч. олио
2 ч. ч. орехови ядки
1/2 връзка магданоз
сол и черен пипер на вкус
двойна доза тесто втасало тесто по тази рецепта

  • Обелвам и нарязвам цялото количество кромид лук на малки кубчета.



  • Изсипвам половината количество олио в подходящ по размер тиган и загрявам на максимална степен на котлона. Добавям цялото количество лук и изпържвам, при постоянно бъркане. Пърженето на лука продължава само, докато лукът стане прозрачен. Точно, преди да потъмнее се дърпа от котлона.



  • Смилам ореховите ядки в блендер.



  • Добавям смлените орехови ядки към лука.



  • Добавям ситно нарязания магданоз, сол и черен пипер на вкус.



  • Разбърквам, за да се смесят добре всички съставки на плънката.



  • Измивам и почиствам шарана от люспите. Този път люспите отстраних много лесно, с помощта на това приспособление за отделяне на люспи. За първи път кухнята остана чиста, след отделянето на люспите.





  • Напълвам шарана с част от плънката.



  • Зашивам корема на шарана с конец.



  • Останалото количество плънка разделям на 6 равни части.



  • Втасалото хлебно тесто разделям на 7 равни части.



  • Всяка част от тестото разточвам на продълговата кора, с размер на шарана.
  • Постилам хартия за печене в тавата на фурната.
  • Слагам първата кора и поръсвам с олио и първата част от плънката.





  • Покривам с втората кора, поръсвам с олио и втората част от плънката и така докато сложа и четвъртата кора.
  • Върху четвъртата кора, поръсена с олио, слагам пълнения шаран и поръсвам с четвъртата част от ореховата смес.




  • Завивам четирите кори около шарана.

  • Покривам с петата кора, поръсвам с олио и орехова смес. 
  • После шестата и седмата кора.





  • Бях си отделила малка част от тестото, с която украсих шарана като направих люспи, хриле, уста и т. н., но това не е нужно, защото при печенето тестото продължава да втасва и общо взето украсата изгуби вида си. Не е нужно. Декорираният шаран е също толкова вкусен, колкото и не декорирания.



  • Сложих ястието да се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна. Печенето продължи точно 2 часа.



Препоръчвам и на Вас да опитате този  пълнен шаран с лук и орехи -  изпечен в тесто. 
Той е много вкусен и истинска изненада за Вашите гости!

Коментари