РУСКА САЛАТА


Аз продължавам да Ви запознавам с рецепти от моя социалистически период, които много ми се иска да се съхранят и запазят в истинския им и оригинален вид. Пък и след тортата Гараш, от която останаха жълтъците, направих майонеза, която води неизбежно до Руската салата. Руска салата, ама чисто българска рецепта. Българска, защото никой в Русия не я познава. Имам снаха, родена в Сибир. Ами тя всеки път ни се смее и казва! Как така руска, като нямаме такава салата.  Може би отново е намесен Балкантурист и рецептите от социалистическото време, създадени специално за нас - българите. Но пък обичани от поколения българи. 
Та в тази - руската салата няма царевица! Който Ви е казал, че се слага царевица не е прав, защото по онова - социалистическото време, царевица не се намираше в магазините. И едва ли щяхме да варим кочаните, за да добавяме в салатата. Така, че - без царевица, без подправки, без магданоз. Чиста и с много зеленчуци. Грахът беше от буркани, но сега използвам от консерва, защото е по-вкусен.
Руска салата - радост за небцето и окото. Вкусна и наситена от към цветове. Шунката също трябва да е шунка. Нищо не може да я замести. Всеки друг колбас променя вкуса и се отклоняваме от оригинала.
И тогава нямахме голям празник - рожден ден или Нова година, без тази изскана и трудоемка салата! 






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ОГРОМНО КОЛИЧЕСТВО:

1 кг. картофи
6 - 7 моркова
5 яйца
300 гр. шунка
1 буркан кисели /мариновани/ краставички
1 консерва 400 гр. грах
около 500 - 600 гр. майонеза

  • Измивам и обелвам морковите. Сварявам ги във подсолена вода за минимум 20 минути, или докато омекнат. Прецеждам от водата и изстудявам.



  • Нарязвам на кубчета с размер около 1 см.



  • Изсипвам кубчетата моркови в голяма купа.



  • Измивам картофите и с обелките ги сварявам. Варят се минимум 20 минути или докато вилицата спокойно ги пробожда.



  • Отцеждам картофите от водата и когато изстинат, обелвам и нарязвам също на кубчета с размер около 1 см.




  • Добавям картофите при морковите и съвсем леко посолявам.



  • Хубавото парче шунка, нарязвам на същия размер кубчета.



  • Изсипвам в купата.



  • Краставичките изцеждам добре от маринатата и нарязвам на малки кубчета



  • Добавям и тях към останалите зеленчуци.



  • Сварявам яйцата до твърдо сварени. Аз използвам машинка за варене на яйца, но ако ги варите на котлон, минимум 5 минути. Охлаждам, обелвам и нарязвам на същия размер кубчета.



  • Добавям към всички останали зеленчуци.



  • Изцеждам много добре грахът и добавям в купата.



  • С помощта на голяма лъжица, разбърквам внимателно, за да не се разкашкат - зеленчуците. 



  • Добавянето на майонезата правя на няколко етапа. Изсипвам майонеза и разбърквам. И отново - добавям и разбърквам. Добавям майонезата по малко, за да преценя колко ще поеме салатата. Не бива и да става много наситена от майонеза, или пък да не й достигне. Това преценявате Вие сами - според вашите вкусове. Но трябва да се вижда цветът на всеки един зеленчук и да не преобладава майонезата.



Салатата се сервира изстудена и декорирана по Ваше желание!


Коментари