КОЛЕДНИ МЪФИНИ


Много е весело, когато се съберат три поколения жени и си доставят удоволствие в кухнята. Ето тези вкусни Коледни мъфини са резултатът от съвместната ми работа с моята дъщеря и моята племеница. 
За да бъдат изпеченеи беше нужно само огромно желание, малко продукти и много фантазия.
Резултатът - вкусни, ефирни, шоколадови и много празнични мъфини!






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА 12 БР.

ЗА МЪФИНИТЕ:

100 гр. маргарин
175 гр. захар
2 яйца
2 пак. ванилия
1 щипка сол
250 гр. брашно
1 пак. бакпулвер
125 - 150 мл. прясно мляко
2 с. л. какао

ЗА ШОКОЛАДОВИЯ КРЕМ:


150 мл. течна сметана
 1 с. л. какао
1 с. л. пудра захар
1 пак. ванилия
1 пак. втвърдител за сметана /по желание/

ЗА ДЕКОРАЦИЯ:

Канелени звезди или други дребни, но коледни сладки


  • Включвам фурната на 160 градуса да загрее предварително.
  • Във формата за 12 мъфини слагам хартиените формички за тях. Не се намазва предварително с мазнина нито формата, нито хартийките.
  • С помощта на миксера разбивам маргарина и захарта, като самото разбиване трае минимум 5 минути или докато се получи меки и пухкав, маслен крем.





  • Добавям щипката сол и ванилиите.
  • Към масления крем добяван едно по едно яйцата, като разбиването е постоянно - докато се получи пухкав крем.


  • Смесвам брашното и бакпулвера.
  • Добавям по малко от брашното, като редувам с прясното мляко. Това се прави - докато се усвои цялото количество брашно и се получи не много гъст, но пухкав крем. Може да не се наложи да се добяви цялото количество мляко. Това определяте Вие сами, или докато се получи кексово тесто, което при загребване с лъжицата - пада на топка при изсипване.


  • Изсипвам във всяка хартиена формичка по една пълна супена лъжица от тестото за мъфини.



  • В останолото тесто добавям какаото и разбивам отново с миксер.
  • Изсипвам от кафявата смес върху бялата.
  • Слагам формата във предварително загрятата фурна и печенето продължава около 30 минути. Пробвам готовността на мъфините с клечка за зъби. Ако при пробождане с клечката не остава тесто по клечката - готови са.
  • Много е важно печенето на мъфините да става на по-ниско ниво във фурната, за да може добре да се изпекат от долната страна. Ако изпичането им не е добро, няма да може да се отдели хартийката от изстиналите вече мъфини. Така се получи и при нас, поради това, че долният реотан на фурната не функционира добре.
  • Готовите мъфини се изваждат от фурната и се оставят добре да се охладят.
  • Отделя се хартиената форма от добре изстиналите мъфини.



  • В сухата купа на миксера се изсипва течната сметана и със сухи накрайници на миксера се разбива на максимална степен на мощност.
  • Когато сметаната започне да се сгъстява се добавят постепенно и с постоянно разбиване пудрата захар, ванилията, втърдителят за сметана и какаото.
  • Получава се гъст какаов крем, който изсипвам във торбичка със шприц. 




  • Върху всеки един мъфин шприцовам от какаовия крем и аранжирам с подходящи коледни сладки.


Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!


Коментари