ЩОЛЕНОВИ КОНФЕТИ И МИНИ ЩОЛЕН



Вече съм публикувала рецепта за Щолен с марципан, но тъй като съм в очакване на моята по-голяма дъщеря, а тя си е поръчала домашен щолен, реших да приготвя този вариант на щоленови конфети, много популярни в Германия и два мини щолена. Около един кг. тесто беше достатъчно за направата им.
Важно е при направата на щолен да се оформя тестото, преди изпичането като тунелче, от където и идва името на този коледен сладкиш -  Stollen. По същия начин се оформят и малките щоленови конфети.





НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

600 гр. брашно
щипка сол
1 кубче прясна мая
200 мл. топло мляко
300 гр. краве масло
135 гр. захар
настъргана кора на един лимон
1 пак. подправка за щолен /джнджифил, кардамон, лимонени кори, портокалови кори/ - подправката не е задължителна
2 пак. ванилия
2 яйца
2 жълтъка
150 гр. сушени американски боровинки /може да се заменят със стафиди или други сушени плодове по желание/
100 гр. начукани бадеми
2 с. л. ром
3 с. л. пудра захар


  • Изсипвам брашното и солта в купа и правя кладенче в средата.


  • Разтварям маята в 100 мл. топло мляко и изсипвам сместа в кладенчето. Поръсвам с малко брашно и оставям за 10 мин. да втаса.



  • Разтопявам в микровълновата 200 гр. от маслото. Добавям към него  захарта, кората от лимон, подправката и ванилията. Разбивам и добавям едно по едно яйцата и жълтъците. Внимавайте да не ви е много горещо маслото, след разтопяването. Има опасност да се пресекат жълтъците. Най-накрая добавям останалото прясно мляко.



  • Добавям сместта към брашното и маята и започвам да меся с миксера, докато се поеме цялото брашно. Аз работя с грамажи на око и се наложи да добавям още брашно, докато се получи меко маслено тесто, което мога да доомеся на ръка.



  • Оформям на топка, покривам с кърпа и оставям за 10 минути да втасва.




  • Боровинките, бадемите и рома разбърквам в една купа и оставям за кратко да се накиснат.



  • Добавям плодовата смес към тестото и отново омесвам, така че плодовете и ядките да се разпределят навсякъде.



  • Покривам с кърпа и оставям отново за 10 минути да втасва.



  • Тестото за щолен не е като тестото за козунак, не е нужно да чакате да удвоява обема си, тези няколко втасвания за по 10 минути са достатъчни и не се безпокойто, ако видимо тестото не е увеличило обема си.
  • Разделям тестото на четири части, за да ми е по-удобно за работа. Две от тези части разточвам на продълговата кора. Кората навивам по дължина на руло. По желание можете да добавите и марципан в рулото за по-голяма сладост.



  • Рулото разделям на малки 3 см. парченца - това са конфетите, които подреждам в покрита с хартия за печене тавичка.



  • От другите две части тесто, приготвям малки щолени, които оформям в специфичната форма за щолен.





  • Тях също подреждам при конфетите.



  • Покривам тавата с кърпа и оставям за 30 минути да втасат щоленчетата.
  • Загрявам фурната до 200 градуса и печенето продължава около 1 час, но конфетите изваждам малко по-рано, защото те се изпичат по-бързо.
  • Разтопявам останалото масло и в него потопявам конфетите и веднага поръсвам с разбъканата с ванилия пудра захар.



  • Мини щолените намазвам с масло и също поръсвам с пудра захар.



Когато мини щолените и конфетите изстинат добре, увивам във фолио за свежо съхранение, алуминиево фолио и съхранявам до консумацията в затворена пластмасова кутия.





Коментари