КАРТОФИ С БЕКОН НА ФУРНА



Тези вкусни и бързи за приготвяне картофки, научих от моята колежка - германка. Винаги, когато не разполагам с достатъчно много време, а пък много искам да впечатля гостите си - приготвям картофчета с бекон на фурна. Подходяща гарнитура за всички ястия от месо.
Предстоят ни много празници и това е една идея за разнообразяване на менюто.







НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

еднакви по размер картофчета, а количеството е според броя на гостите
аз очаквах 9 човека и по 2 бр. на човек са достатъчно
18 съвсем тънко нарязани лентички от бекон, или по 1 лентичка на картофче - ако не намерите опаковка с предварително нарязани, помолете в магазина да ги нарежат, но тъничко - почти прозрачни.
400 мл. течна сметана /това е количество за 18 бр. картофки, ако приготвяте по-малко намалявате количеството на сметаната/
200 мл. прясно мляко
3 с. л. брашно - с връх /ако намалявате количеството сметана, намалявате и количеството брашно/
3 скилидки чесън /може и на прах/
1 с. л. зеленчуков Fond /може да се замени с бульон/
сол и бял или черен пипер на вкус
щипка настъргано индийско орехче

  • Добре измитите картофи, сварявам с обелките, охлаждам и обелвам.



  • Всяко картофче увивам в беконена лентичка.



  • Подреждам в подходяща по размер тавичка, като слагам картофчетата да легнат върху ръбчето на бекончето, за да не се развие по време на печенето.



  • В купа разбивам сметаната, млякото, брашното, смления чесън и всички подправки. Пробвам на вкус, ако е нужно добавям сол.



  • Заливам картофчетата със сметановия сос и слагам във студена фурна, защото тавичката е керамична. Ако използвате метална тавичка, загрявате фурната предварително на 200 градуса.



  • Печенето продължава около 30 минути при предварително загрята фурна, или докато сосът се сгъсти. 
Сервирам картофчетата горещи.



Коментари