ПОРТОКАЛОВА ТОРТА С МНОГОСЛОЕН БЛАТ ИЛИ BAUMKUCHEN


И отново спазване на традицията. Моята майка има днес рожден ден и нямаше как да не  направя торта. Това е и последният рожден ден от поредицата рожденни дни в нашето голямо семейство, а пък след този ден идват Коледните и Новогодишни празници. Точно тези празници  провокираха и  избора ми  на торта. 
Силно съм впечатлена от историята и направата на  този  сладкиш, чиято рецепта е за първи път описана още през 17 век. Традициите в изпичането му са запазени и до днес в Германия. Впечатли ме наслояването на тестото, което се е правило на шиш, който се върти постоянно над огъня, а в днешни дни има специални машини, които се използват за направата му. И най-важното - това е един чисто Коледен сладкиш. Буквалният превод е - дървен сладкиш. Името идва от вида на блата, който наподобява ствола на дърво или по-точно линиите на живота на дърветата.
Естествено е този многослоен блат да може да се прави и в домашни условия. Точно по този начин направих и аз днешната портокалова торта.






Преди да започна с изпичането на блата, изгледайте това интересно филмче!




НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

250 гр. масло /стайна температура/
300 гр. захар
5 яйца
8 с. л. портокалов ликьор /може да се замени с бадемов/
50 гр. смлени бадеми
50 гр. царевично нишесте
150 гр. брашно
5 листа желатин
1 портокал
1 зелен лимон
250 гр. извара /или сирене крема/
150 гр. кисело мляко
300 мл. течна сметана /може да се замени със заквасена/

ЗА ДЕКОРАЦИЯТА:

2 - 3 мандарини
1 портокал
или декорация по Ваш избор


  • Разбивам омекналото масло с 220 гр. от захарта, докато се получи пухкав крем. Започвам винаги с накрайниците на миксера за тесто, а после преминавам към накрайниците за разбиване на кремове.




  • Разделям белтъците от жълтъците.
  • Към масления крем, с постоянно разбиване, добавям един по един жълтъците.



  • Когато всички жълтъци са добре разбити, добавям на един път бадемите, 4 с. л. ликьор, нишестето и брашното. Разбивам отново до получаването на пухкав крем.





  • С чисти и сухи накрайници на миксера, разбивам белтъците до сняг.



  • Добавям ги бавно и с разбъркване, но само с лопатката, за да не спаднат, към тестото.



  • Получава се пухкаво и малко по-гъсто кексово тесто.



  • Покривам дъното на формата, която е с размер 24 см., с хартия за печене и я захващам със стените на формата.



  • Само 3 с. л. от тестото намазвам на дъното на формата.
  • Включвам фурната на 200 градуса да загрее предварително.
  • Изпичам тънкия блат, на 20 см. разстояние от горния реотан на фурната, до златист цвят. Времето за изпичане е около 5 - 6 минути при моята фурна. Вие сами наблюдавате и определяте времето. При някои фурни може да продължи само 3 минути. Важното е блатът да потъмнее и да хване коричка.



  • Изваждам формата от фурната. Намазвам на тънък слой ,върху изпечения блат, още 3 лъжици от тестото. Количеството тесто определяте също Вие сами. Може да са 3 или 4 супени лъжици, според големината на лъжиците. Важното е на тънък слой да се разнесе тестото по цялата повърхност. Връщам във фурната да се запече и да получи тъмно-златист цвят.



  • Тази процедура продължава, докато свърши цялото количество тесто. Аз спрях да броя количеството намазвания, но и това е различно при всеки. Важното е да се получи това наслояване на блатове с дебелина около 2 - 3  мм, което е ефектно при нарязването на готовата торта, а и доста вкусно.
  • След последното изпичане, изваждам готовия вече блат и заливам с 4 лъжици ликьор.
  • Оставям блата добре да се охлади.





  • Накисвам листата желатин с малко водичка, около 50 мл. за около 10 минути или докато набъбнат.



  • Настъргвам корите на зеления лимон и портокала, а сока изцеждам.



  • В голяма купа изсипвам изварата, киселото мляко, останалото количество захар, корите от лимона и портокала, и сокът на лимона и портокала. 



  • Разбивам всичко с миксера.




  • Набъбналия вече желатин, смачквам с ръка и слагам на котлона да се разтопи. Това трае само 2 - 3 минути. 



  • Към разтопения желатин и с непрекъснато разбиване, добавям 4 - 5 супени лъжици от млечната смес, или докато се уравновеси температурата на желатина и сместа.



  • Така разредения желатин добавям към млечната смес, която разбърквам непрекъснато. Оставям на студено, докато сместта започне да се желира.



  • Разбивам сметаната до сгъстяване.



  • Когато млечната смес започне да се желира, добавям малко по малко сметаната и разбърквам много бавно и внимателно, за да се получи пухкав крем.



  • Изливам крема върху изстиналия блат за торта, който е все още във формата за торта, но съм махнала хартията за печене и измих стените на формата. Така няма въможност да изтече желатиновата смес.



  • Оставям тортата в хладилник да стяга минимум 3 часа. 
  • Когато преценя, че тората е добре стегнала - декорирам. Аз използвах за декорация портокали, мандарини и канелени звезди, чиято рецепта ще намерите ТУК.
Предлагам Ви да опитате тази празнична портокалова торта, която може да сервирате и на Вашата Коледна или Новогодишна маса!



Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!


Коментари