МЕДЕНИ СЪРЦА ИЛИ LEBKUCHENHERZEN


Коледата е периодът от годината, който обичам най-много! Винаги отделям достатъчно време за подготовката, но в повечето случаи се налага точно в тези дни да съм на работа. Но...това не ми пречи да вложа цялата си душа в изработката на достатъчно количества коледни сладки и да зарадвам с тях всички най-близки хора.
Днес продължавам поредицата от публикации, посветени на Lebkuchen. Както вече писах в публикацията за МЕДЕНАТА КЪЩИЧКА, разнообразието от рецепти за тези класически немски сладки е огромно. 
Медените сърца са моят избор за възможно най-достъпна, лесна и разбира се - изискваща не чак толкова много време за работа рецепта. Но...нужно е, все пак, да им отделим необходимото внимание. Специфичното за тази рецепта е, че се използва бакпулвер. Класическите меденки се правят с Pottasche /калиев карбонат/ или амонячна сода, което изсква престояване на тестото от 12 до 24 часа. Това престояване си спестяваме с тази рецепта, а пък за вкуса им мога да Ви информирам след 2 седмици, когато омекват и стават много вкусни за хапване.






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

300 гр. течен мед /да не е захаросан/
150 гр. захар
100 гр. масло
600 гр. брашно
1 с. л. какао
15 гр. подправка за Lebkuchen, състава й съм описала ето ТУК  /тези от Вас, които искат да направят джинджифилови меденки, добавят основно джинджифил/
1 яйце
1 пак. бакпулвер

ЗА ДЕКОРАЦИЯТА:

200 гр. черен кувертюр или черен шоколад
200 гр. бял кувертюр или бял шоколад
75 гр. палмово масло /може да замените с краве масло или олио/

малки перлички за поръсване /по Ваш избор/

  • Медът, захарта и маслото слагам в подгодяща тенджерка на котлона, на средна мощност, колкото да се разтопят захарта и маслото. Отделям от котлона и изчаквам да поизстине медената течност до 30 градуса, което аз проверявам с пръст, поради липсата на специален термометър.




  • През това време, в купата на миксера, изсипвам брашното, какаото, подправката и бакпулвера. Разбърквам добре, за да се смесят всички съставки.



  • Чуквам яйцето в брашнената смес.



  • Започвам разбъркване с миксера, с накрайниците за тесто и добавям медената течност.



  • Разбъркването продължава, докато се поеме цялото брашно и се получи гладко тесто, което се отделя от стените на купата. Ако като мен, измервате продуктите с мерителна каничка или на око, без кантар, може да се наложи да добавите още малко брашно.



  • На обилно набрашнена повърхност, доомесвам тестото на ръка.



  • Тестото е меко и много лесно се разточва на кора с дебелина 5 мм.
  • Изрязвате сърцата, с помощта на формички за сладки. Аз използвах голям размер от 8 см и малък размер от 4 см. Получих 14 големи сърца и 66 малки. 



  • Загрявам фурната предварително на 180 градуса. 
  • Подреждам сърцата върху хартия за печене. Използвам тавата на фурната.



  • Печенето е точно 15 минути. Останалите сладки изчакват своя ред, върху хартия за печене. 
  • Когато изрязвам сладките, винаги има изрезки от тестото, които не се изхвърлят, а се премесват отново, разточва се отново кора, изрязват се отново сърчица и така, докато остане едно съвсем малко топченце, което също изпичам. 



  • Много е важно, ако ще правите украшения за елхата, или пък искате да подарите от сърцата на някой и ще им сложите панделка или някаква друга подходяща връзка, още докато са горещи да пробиете дупчиците с молив, защото после те стават твърди и това е невъзможно. Моите връзки изплетох сама на една кука от два цвята - червен и зелен /цветовете на Коледата/.



  • Другото важно нещо е - веднага, след изваждането от фурната, да ги отлепите от хартията за печене и да ги подредите върху решетка, защото иначе залепват за хартията и когато искате да ги отлепите се отделя слой от тях.



  • Ако случайно са Ви останали "ушички" от изрязването с формичката, просто ги отделяте внимателно с върха на остър нож.



  • Оставям сърчицата да изстинат много добре.
  • През това време разтопявам на водна баня тъмния кувертюр, заедно с 50 гр. палмово масло. При водната баня не забравяйте - водата не бива да завира!



  • Потапям лицевата страна на половината от сърчицата в черния кувертюр и ги оставям върху решетката или направо върху хартия за печене. Все пак внимавайте шоколадовата глазура да не е гореща, защото аз работя с ръцете - не използвам никакви прибори. 



  • А пък, за да не ми изстива течния шоколад, държа купата във водната баня, докато свърши цялото количество сърчица, предвидени да са кафяви.




  • Оставям кафявите меденки на страна, да си изсъхват.



  • Сега вече разтопявам белия шоколад. Той се оказа малко по тежък за разтопяване и се наложи да добавям още Палмово масло. Тук ми отиде почти 75 гр. Но това вие ще прецените, ако е достатъчно рядък - не се добавя.



  • Отново потапям лицевата страна на останалата половина от сърчицата, и обръщам върху домакинска хартия. Веднага обаче поръсвам с перлички, за да може да съхнат с тях и така да са здраво прилепнали към глазурата.



  • С останалата бяла глазура украсих кафявите сърчица, като изсипах глазурата в найлоново пликче, направих малка дупчица в едното ъгълче и така направих тези бели спирали!



  • Оставих медените сърца в по-хладна стая за цяла нощ - да изсъхнат добре.



Изсъхналите меденки, прибирам в метални или пластмасови кутии, добре затворени, докато дойде първия Адвент - тази година това е 30 ноември. 
Големите медени сърца са много подходящи и за подарък. Винаги, ръчно изпечените сладки, са много ценен подарък и добре опаковани и аранжиране - те правят невероятно впечатление!
Пожелавам на всички Вас приятни мигове в кухнята при подготвянето на Коледните сладки! 


Коментари