КЪЩИЧКА "ХЕНЗЕЛ И ГРЕТЕЛ" ОТ ТЕСТО ЗА МЕДЕНКИ ИЛИ LEBKUCHEN


Все си казвам: "Не трябва да правя планове". Същото е и с "Ухае на...". Бях планувала да започна поредицата от публикации за немските меденки - Lebkuchen с по-лесния вариант на тесто, но се случи така, че моят внук Марти се разболя и аз промених плановете. Тъй като съм баба, която се радва на внуците си от разстояние и изживява всичко, свързано с тях - радости, болести, щастливи моменти -  реших виртуално да дам сили на Марти да преодолее бързо болестта с къщичката на Хензел и Гретел - любима негова приказка, разказвана  от прабаба му - Руска. Може или да му помогна, да се пребори по-бързо с болестта, или пък ще създам проблеми на майка му! Ще се наложи по спешност да меси медено тесто и да правят заедно с Марти и Дани къщичка.
Но все пак - пожелавам на Марти бързо оздравяване и отново да бъде весел, жизнен и палав!






Преди да Ви запозная с необходимите продукти, искам да Ви разкажа за немската традиция в направата на тези къщички. 
По принцип месец ноември е месецът, в който започва голямото печене на коледни сладки. Повечето рецепти са за различни видове малки, красиви и вкусни сладки, които обаче са с голяма трайност. Дори, повечето от тях са много по-вкусни, когато са отлежали в добре затворените метални кутии за сладки, минимум две седмици. Това се отнася и за тези меденки - Lebkuchen. 
А традицията е за първия Adwent /няма превод на български/ - сладките да са опечени. Има четири Adwent, или четири недели преди Коледа. Това е винаги така, но тази година първият Adwent е на 30 ноември. За първата неделя /от тези четири, преди коледа/ трябва да е украсена къщата празнично, да са готови всички сладки и щолени!
Този вид медени къщички са също традиция и са част от украсата на домовете, а в същото време страхотно забавление за децата. Има огромно разнообразие от архитектура в медените къщички. Аз Ви запознавам с възможно най-лесния вариант!



Разликата между българската рецепта за меденки и немската рецепта за Lebkuchen, не е голяма. При нашето медено тесто, медът се добавя, без предварително разтопяване на захарта в него.Немските меденки се отличават и с подправката, която при различните производители на Lebkuchen е различна и е запазена марка - тайна, която не се разпространява. В магазинната мрежа в Германия се продава и готова смес от подправки, облекчаваща направата на това специфично тесто. 
Моята първа работа е да Ви запозная със състава на тази така специфична подправка за Lebkuchen.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ПОДПРАВКА ЗА LEBKUCHEN:

смляна канела
карамфил /по възможност смлян/
бахар /по възможност смлян/
смлян анасон
смлян кориандър
смлян джинджифил
смлян кардамон
смляно /настъргано/ индийско орехче

Аз не разполагах със смления вариант на всички подправки и тъй като нямам специална мелничка за подправки, използвах блендера.
  • Подправките, които се нуждаеха от смилане, смлях в блендера и тъй като това не може да стане на 100%, пресях през цедка, така че да получа прах от карамфил и бахар. Количеството, което сложих в блендера, бяха 25 карамфилчета и 25 зърна бахар. Пресятото количество от тези две подправки беше достатъчно.



  • Изсипах пресятите карамфил и бахар в купичката и добавих от всички останали подправки, количество колкото да се събере на върха на ножа.





  • Размесих всички подправки добре и готовата подправка се събираше в една с връх пълна чаена лъжичка, или около 15 гр.



Подправката за Lebkuchen се съхранява на сухо място в добре затворен съд, за да се запази ароматът. 
Няма стандартна формула за смесване на съставките. Всеки производител на Lebkuchen, прави свой собствен вкус. Може да се добавят по желание още черен пипер, портокалова или розова вода, както и настъргана кора от цитрусови плодове /лимон и портокал/. Тези от Вас, които искат да направят джинджифилови меденки, просто увеличават двойно количеството на джинджифил и намаляват количеството на останалите подправки.


Но да не Ви държа в напрежение! Време е да се захващаме за работа. Хубавото е, че при направата на тази къщичка се включват най-вече децата. За тях това е голямо изживяване и възможност да отпуснат фантазията си, най-вече при украсата на къщичката.
Предлагам Ви да изгледате и това филмче на баварската телевизия!




НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА МЕДЕНОТО ТЕСТО:


250 гр. мед
250 гр. кафява захар /може да се замени и с бяла захар/
100 гр. краве масло
600 гр. брашно
15 гр. подправка за Lebkuchen
1 с. л. какао
1 с. л. Pottasche /калиев карбонат/ - тук се продава в магазините, при подправките. Спокойно може да се замени с амонячна сода, сода бикарбонат или бакпулвер.
1 яйце

  • В подходяща тенджерка изсипвам меда, захарта и маслото. Загрявам на котлона, докато захарта се разтопи и се получи гъста еднородна смес. Нужно е да се разбърква от време на време. Внимавам да не заври, защото по-бавно ще изстине. Оставям на страна, докато изстине до 30 градуса, но тъй като нямам нужния термометър, проверявам внимателно с пръст. 






  • В купата на миксера смесвам брашното, какаото, подправката за меденки.



  • Разтварям Pottasche в 3 с. л. студена вода, ако използвате амонячна сода - в 3 с. л. прясно мляко, ако използвате сода бикарбонат - в  1 с. л. кисело мляко, а ако използвате бакпулвер - изсипвате го при брашното и разбърквате.
  • Добавям към брашното разтворения набухвател и яйцето.



  • Изсипвам поизстиналата медена смес и разбивам с миксера, с накрайниците за тесто.



  • Разбиването продължава докато всички продукти се омесят добре, докато се поеме цялото брашно и се получи лепкаво тесто.



  • Набрашнявам плота, на който ще меся и доомесвам тестото на ръка. Оформям на топка.



  • Увивам топката тесто във фолио за свежо съхранение и оставям за минимум 12 часа в студено помещение или в хладилника, да отлежи.



  • Подготвям си шаблони от картон. 



  • Нужни са два шаблона с правоъгълна форма, с размер 5х12 см. Това са страничните стени на къщата.



  • Два квадратни шаблона с размер 14х14 см. - за покрива.



  • Два петоъгълни шаблона с размери 16х5х12 см. Като разстоянието от основата до върха е 14 см. Това са предната и задната стени на къщата.



  • Може да предвидите и малки шаблончета за построяването на комин - по желание.
  • За допълнителна декорация на къщата се използват различни формички за сладки, с които разполагате. Децата се радват много на формички за различни животинки, които може да се разположат около къщата. Аз използвах форми звездички, за да импровизирам и елхичка.



  • На другия ден, когато вече са изминали 12 часа, е нужно да предвидите 2 часа, в които тестото се оставя на стайна температура, за да се отпусне. Но имайте в пред вид, че така или иначе тестото е доста твърдо и е трудоемко за разточване.
  • Разделям тестото на две равни части.
  • Включвам фурната на 180 градуса да загрее.



  • Набрашнявам обилно плота за работа и с помощта на точилка разточвам, разделеното на две равни части тесто. Като за по-лесно пренасяне от плота до тавата, последното разточване е върху хартията за печене.
  • За изпичане на тестото използвам тавичката на фурната. Дебелината на тестото е между 0,5 до 1 см. дебелина. Това зависи от размера на всяка фурна. Но... колкото по-дебело - по-добре. По-стабилна ще стане къщичката. Все пак трябва да се предвиди, количеството да е достатъчно за всички детайли, необходими за построяването на къщичката.



  • Тестото се пече само 15 минути в предварително загрятата до 180 градуса фурна.
  • По време на печенето се образуват балончета в тестото, тях само надупчвам с помощта на вилица.
  • Много е важно да се знае, че изрязването на шаблоните става при току що извадено от фурната тесто. Ако кората изстине, се втвърдява и става чуплива, а изрязването невъзможно.
  • За изрязване на шаблоните използвам резец за пица. Така изрязването става бързо и лесно. Подреждам винаги най-напред, най-големите шаблони, за да съм сигурна, че двете кори ще са ми достатъчни.



  • След като и втората кора е изпечена, предвиждам първо основата на къщичката, която е правоъгълник с размер 33х20 см. Върху тази основа изграждам къщичката и декорирам дворче пред къщичката.
  • От останалата излишна кора, с помощта на формички, изрязвам различни фигурки за декорация.
  • Не забравяйте - изрязването става при кора, извадена току що от фурната и още гореща. 



  • Докато са все още топли детайлите, предвиждам прозорци и вратичка. Това се прави по Ваше, или на Вашите деца усмотрение.



НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ЛЕПИЛОТО:

3 с. л. кристална захар за лепило от карамелизирана захар

  • В подходящ тефлонов тиган разтопявам захарта до златист карамел. Нужно е от време на време допълнително да връщам тигана на котлона, защото каремалът много бързо се втвърдява.

1 белтък и 250 гр. пудра захар за захарно тесто или захарното лепило.

  • Разбивам белтъка на сняг, с помощта на миксера. Постепенно и с постоянно разбиване, добавям цялото количество пудра захар. Получава се гъсто, сладко бяло лепило, което за разлика от карамела се втърдява по-бавно и е много по-удачно, когато децата сами искат да сглобят къщичката.


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ДЕКОРАЦИЯ:

Тези продукти са по Ваше или на Вашите деца желание. Аз използвах:
бадеми
лешници
кокосово брашно
различни цветове бонбонки за декорация на торти и сладкиши
стафиди
бял шоколад в тубичка
зелена боя за сладкиши


  • За сглобяване и слепване на къщичката използвах карамелизирана захар, като е важно да не се забравя, че е много гореща и децата няма как да Ви помагат. Ако пък случайно децата много настояват, използвайте само захарното лепило за сглобяване.
  • Сглобяването с карамелизирана захар, става като потапям детайлите от къщичката в течния и горещ карамел и веднага слепвам.



  • За да може да стоят прави стените на къщичката, използвам обърната чаена чаша, която ги подпира. Но залепването с карамел е много бързо и почти не е нужно да се използва чаша. Залепването със захарното лепило се нуждае отмалко повече време и чашата е много важна.



  • Самото декориране и украсяване на къщичката, оставете на децата. Те така се въодушевяват, че фантазията им измисля страхотни декорации. Хубаво е всички стени и покривът, най-напред да се декорират и чак тогава да се сглобяват, но не е изключен и другия вариант - първо сглобяването и после декорирането. Но вторият вариант е по-труден за работа от деца.
  • Декорирането може да става, като бонбоните или ядките се потапят в захарното лепило и се залепят по стените, а може и с четка да се намаже цялата повърхност със захарно лепило и тогава да се залепят шарените вкуснотийки. Оставете децата на воля да отпуснат своето въображение.
  • Най-накрая поръсих всичко с кокосово брашно. Може да се използва и пудра захар.



Пожелавам на всички Вас много забавление в кухнята при трескавата подготовка за предстоящите Коледни празници! 
А на нашия Мартин - бързо оздравяване!




Коментари